Astazi, editura lui Gabriel Liiceanu lanseaza cu fast la Targul de carte Raportul Tismaneanu. Conform istoricilor, situatia publicarii "raportului final" va declansa o sumedenie de procese la adresa institutiei care si l-a asumat, Presedintia Roma
Astazi, editura lui Gabriel Liiceanu lanseaza cu fast la Targul de carte Raportul Tismaneanu. Conform istoricilor, situatia publicarii "raportului final" va declansa o sumedenie de procese la adresa institutiei care si l-a asumat, Presedintia Romaniei, pentru simplul motiv ca acesta este plin de erori si falsitati.
Institutul de Istorie Nicolae Iorga a gazduit o intalnire cu Vladimir Tismaneanu coordonatorul controversatului "Raport al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste". In mod semnificativ, de la aceasta intalnire de "impacare" cu breasla istoricilor au lipsit tocmai istoricii cu greutate din Romania - Florin Constantiniu, Ion Scurtu, Gheorghe Buzatu, Dinu Giurescu, Dan Berindei - manifestarea fiind girata doar de istoricul Ion Chiper.
Au fost prezenti majoritatea membrilor Comisiei Tismaneanu si cativa tineri istorici interesati de subiectul dezbaterii - ale caror intrebari au provocat doar raspunsuri partiale. Pe de alta parte, raportul - care va fi lansat astazi de editura Humanitas - tinde sa devina o afacere nebuloasa. De fapt raportul se afla la o a doua tiparire - prima fiind una de tiraj redus pentru initiati. Conform autorilor Raportului, se intentioneaza ca acesta sa fie introdus in toate bibliotecile scolare si universitare, ceea ce indica o viitoare afacere solida cu statul, cel mai probabil achizitia pentru biblioteci urmand sa fie platita de Ministerul Educatiei. Mai mult, cele aproape 666 de pagini urmeaza sa fie traduse in limbi de circulatie internationala, prin intermediul Institutului condus de Horia Roman Patapievici, pentru a fi publicata o editie pentru strainatate.
"Raportul final" nu este stiintific
La inceputul dezbaterii, Vladimir Tismaneanu a amintit de "dorinta de a avea un raport bazat pe o comisie epistemica" - adica un raport stiintific.
Insa la interpelarea cercetatorului Alexandru Mamina, Tismaneanu s-a eschivat de la un raspuns clar. Mamina a afirmat: "eu personal consider ca acest raport nu se subsumeaza activitatii stiintifice, eu consider ca nu este o activitate stiintifica, ci o declaratie politica, ceea ce nu este ilegitim, iar aceasta nu datorita erorilor de continut care pot aparea si in lucrarile stiintifice. Consider ca nu este vorba de un document stiintific din doua considerente: primul - ideea de condamnare, care dupa parerea mea este straina de spiritul stiintei; al doilea - ideea de final. Stiinta nu se sfarseste niciodata si cunoasterea stiintifica nu poate avea un punct final". Replica lui Vladimir Tismaneanu a fost o eschiva, afirmand ca a folosit termenul de "raport final", in exclusivitate ca raport final al acestei comisii, amintind ca atunci "cand am inceput ne-am inspirat din experienta Comisiei Wiesel".
Tismaneanu, fericit sa lucreze cu Marius Oprea
Vladimir Tismaneanu a precizat: "capitolul introductiv al acestui raport final initial era vorba sa il scrie domnul Zub, l-am lucrat eu, l-a revazut Horia Patapievici si in final l-am transmis domnului Zub care a spus: n-am nimic de adaugat, a avut girul perfect". Sursele ZIUA indica faptul ca profesorul Alexandru Zub de la Iasi sustine ca autorii raportului controversat s-au folosit de numele si imaginea lui, el neavand de a face cu alcatuirea acestui document. Golurile si greselile din aparatul critic al "Raportului Tismaneanu" au fost depasite prin afirmatia urmatoare: "a fost un acord al membrilor Comisiei de la inceput ca toti avem dreptul sa folosim in capitolele si subcapitolele pe care le vom scrie, lucrarile oricarui alt membru al Comisiei, citate, daca va uitati la capitolul <<Biografiile nomenclaturii>> am luat masiv din cartea lui Marius Oprea, pentru ca acesta a fost consensul, n-am mai stat sa citam. Din moment ce suntem o echipa de cercetare si lucram impreuna nu mai avem de ce". Acest lucru indica faptul ca "raportul final" nu este altceva decat o compilatie a unor lucrari anterioare si nu o analiza de sine statatoare. In orice caz, Vladimir Tismaneanu s-a declarat fericit ca l-a avut alaturi pe Marius Oprea, consilier personal al premierului Calin Popescu Tariceanu. Faptul ca in Comisia Prezidentiala s-au gasit cel putin trei fosti colaboratori dovediti ai Securitatii - Sorin Antohi, Mihnea Berindei si mitropolitul Corneanu - a fost depasit de Tismaneanu prin afirmatia: "problemele legate de dosare la Securitate ale unor membri - nu ne-am imaginat astfel de probleme!".
Afacerea Humanitas-ICR
Tismaneanu a laudat publicarea "raportului final" de catre editura Humanitas: "raportul apare la Editura Humanitas la un pret de 750.000, in conditii grafice excelente, la 900 de pagini" - pret apreciat ca fiind "onorabil". Difuzarea pare sa fie deja aranjata, cu sprijinul statului, conform lui Vladimir Tismaneanu: "o sa o preia ambasadele, Ministerul de Externe pentru difuzare internationala, speram sa fie in fiecare biblioteca scolara, Editura Humanitas va face tot posibilul sa scoata CD-uri si DVD-uri si asa mai departe". Tismaneanu a afirmat ca Humanitas tipareste raportul "pe speze proprii" - fapt cel putin ciudat de vreme ce conform Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala doua societati membre ale grupului Humanitas (Humanitas Fiction si Humanitas Multimedia) inregistreaza la data de 30 septembrie 2007 datorii catre stat totalizand 4.350.340.000 - aproape jumatate de milion de lei grei. Poate vanarea Raportului va permite plata datoriilor la stat, inclusiv a celor de somaj. Afacerea insa va merge mai departe: raportul va fi tradus de Institutul Cultural Roman si difuzat bibliotecilor, universitatilor si Guvernelor straine.
Raportul a fost contestat oficial de Biserica Ortodoxa Romana care a intocmit un contra-raport - care nu se afla in cel "final" -, fiind urmata apoi de alte culte crestine, istorici academicieni si societatea civila responsabila. Intitulat "raport final", "raportul Tismaneanu" se afla in prezent in circulatie in cel putin cinci variante: o prima varianta publicata pe pagina electronica a
ziarului "Cotidianul", doua variante modificate si publicate prin pagina electronica a Presedintiei, o varianta tiparita in tiraj redus si o varianta scoasa de Humanitas.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.