Vladimir Putin ar fi plagiat mai multe capitole din lucrarea sa de doctorat dupa un studiu american, sustine un analist citat de publicatia ,,Der Spiegel’’. Potrivit sursei citate, 218 parlamentari rusi detin diplome de doctorat, legislativul de la Moscova detinind recordul mondial la numar de membri cu distinctii academice. Comparativ, doar unu din sase membri ai parlamentului german detine o astfel de distinctie.

Printre acesti parlamentari se afla si vicepresedintele Dumei de Stat, Vladimir Jirinovski, care a scris o teza de doctorat cu titlul "Trecutul, prezentul si viitorul natiunii ruse". Liderul Partidului Comunist, Ghennadi Ziuganov, a ajuns la o concluzie surprinzatoare pentru un comunist in lucrarea sa de disertatie, conform careia "Rusia si-a epuizat rezervele revolutionare". Chiar si Ramzan Kadirov, care a fost recent numit de Putin presedintele Ceceniei, detine un titlu academic in economie, desi fostul separatist cecen intimpina probleme la gramatica limbii ruse.

Ceea ce au in comun redactarile academice ale mai multor politicieni rusi este viteza cu care autorii au reusit sa elaboreze lucrarile. De fapt, mai multi critici sint convinsi ca autori necunoscuti au redactat multe dintre aceste teze. Un analist american specializat pe probleme legate de Rusia, Cliffor Gaddy, a reusit sa demonstreze ca mai multe capitole din disertatia presedintelui rus Vladimir Putin pe tema "Planificarii strategice a reinnoirii bazei de minerale si

materiale brute a regiunii, in conditiile formarii relatiilor de piata", au fost preluate in intregime dintr-un studiu american. In teza sa, Putin a vorbit despre impunerea unui control mai mare al statului asupra economiei materialelor brute si a conturat un plan de restructurare a economiei ruse.

Pe piata rusa, lucrarile de doctorat se pot cumpara de pe Internet cu 3.000-35.000 de euro.