Interesante doar pentru ca vor desena o noua harta a jocurilor politice interne. In rest, discutia despre prioritati europene a lipsit aproape cu totul, fiind eclipsata, asa cum era previzibil, de scandalurile si batalia fara mila declansata intre ce
Interesante doar pentru ca vor desena o noua harta a jocurilor politice interne. In rest, discutia despre prioritati europene a lipsit aproape cu totul, fiind eclipsata, asa cum era previzibil, de scandalurile si batalia fara mila declansata intre cele doua palate.
Foarte grav si in acelasi timp semnificativ pentru modul in care intreaga noastra clasa politica a considerat ca este necesar sa pregateasca in mod corespunzator Romania pentru socul integrarii europene. Singura prioritate care s-a transmis alegatorilor este ca un partid sau altul se vrea cu mai multi reprezentanti in Parlamentul European. Normal, pentru ca asta e batalia electorala. Numai ca, dincolo de asta, nu mai e nimic. Dincolo de mesajul de baza: votati-ne pe noi caci ceilalti sunt corupti, neo-securisti, asociati in mafii oculte, scarbe, vanduti, incapabili, dusmani ai intereselor Romaniei, ce-ati mai auzit?
Unde este programul pe termen mediu si lung elaborat de vreun partid cu echipa sa de specialisti competenti in probleme europene si care sa prezinte, punct cu punct, modul in care vrem sa ne cuplam la ceea ce inseamna programele de dezvoltare prioritare anuntate si finantate de Uniunea Europeana? De ce oare, nici macar acum, partidele nu au reusit sa transmita ceea ce ar fi trebuit sa fie mesajul european fundamental al noii Romanii, si anume ca, oricare ar fi orientarile lor politice, isi vor obliga reprezentantii din Parlamentul European ca, in momentele esentiale pentru interesele Romaniei, sa se uneasca si sa-si foloseasca in bloc puterea de influenta si decizie?
Nu s-a spus pentru ca asa ceva nu se poate nici macar imagina. Grupul romanesc din Parlamentul European nu a reusit niciodata sa actioneze unitar, chiar daca o logica minimala arata ca doar o pozitie comuna ar fi avut sanse de izbanda. Asa fac toti ceilalti. Ai nostri, niciodata. Dimpotriva, am reusit trista performanta de a transfera la Bruxelles sau la Strasbourg toate intolerantele si dusmaniile locale. I-am innebunit la cap. Am dus, trimis sau strecurat pe sub diferite usi petitii, documente demascatoare, am plecat din sedinte cand ar fi trebuit sa votam sau sa ne spunem punctul de vedere, am facut si desfacut grupuri parlamentare...In fine, ne-am dat in stamba ca pe Dambovita. Credeti ca de acum inainte va fi altceva? Cu toata parerea de rau, cred ca adevaratul circ de-abia acum incepe, prefatand alegerile de anul viitor.
De proiecte si dezbateri europene credeti ca le va arde noilor nostri reprezentanti in Parlamentul European? Sau mesajul de acasa va fi sa le dea in cap adversarilor din celelalte grupuri politice si de a crea, venind de la Bruxelles, o imagine de forta pentru cei de acasa, implicandu-si dusmanii politici in toate scandalurile imaginabile, denuntandu-le apoi viguros greselile si incapacitatea de functionare? Daca informatiile mele sunt corecte, strategia de campanie interna la care deja se lucreaza intens are ca o componenta noua folosirea echipelor de parlamentari de la Bruxelles pentru a-i lamuri pe europeni cum devine exact treaba acasa la noi. De constructie europeana nu mai e timp. De scandal insa, timp va fi berechet.
Cutitele sunt pregatite. Atmosfera incendiara este creata. Publicul de acasa asteapta. Antrenamentul in vederea demolarii finale se face de aproape trei ani. Si dumneavoastra ce credeti: isi va risca bietul europarlamentar scaunul caldut pentru a se baga in vreo dezbatere despre ce fac aia cu Europa sau va urma ordinul dat de partid si va astepta prima ocazie sa sara, in direct si la ora de varf, la gatul dusmanului gata desemnat ca tinta inca vie? Raspunsul va incepe sa fie dat de luni...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.