Cursul de schimb a coborat catre nivelul de 3,6 lei/euro, la jumatatea zilei de ieri, dupa ce ajunsese la 3,69 lei/euro, evolutia fiind pusa de unii dealeri pe seama unei interventii in piata a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in timp ce altii cons
Cursul de schimb a coborat catre nivelul de 3,6 lei/euro, la jumatatea zilei de ieri, dupa ce ajunsese la 3,69 lei/euro, evolutia fiind pusa de unii dealeri pe seama unei interventii in piata a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in timp ce altii considera ca este vorba despre o corectie normala. Cursul de referinta anuntat ieri de BNR a fost de 3,62 lei pentru un 1 euro, nivel care nu a mai fost atins
din ianuarie 2006.
"Se pare ca BNR ar fi intervenit pe piata, prin mai multe banci romanesti. Banca centrala nu a mai stat sa urmareasca evolutia leului", a spus un dealer. Pe de alta parte, alti dealeri considera scaderea ca fiind una naturala, de corectie a pietei. "Din punctul nostru de vedere este vorba despre o corectie normala, dupa ce cursul ajunsese la niveluri nesustenabile", a aratat alt dealer. In jurul orei 12:00, euro era tranzactionat la putin peste 3,6 lei, dupa ce a atins 3,6915 lei, pe fondul unor volume mari de transfer. Banca Nationala a Romaniei (BNR) va interveni pe piata valutara, daca va considera necesar, fara aviz sau explicatii, la fel cum s-a intamplat in lunile din vara acestui an, a declarat, ieri, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, care a participat, ieri, la seminarul EU-COFILE, organizat la Sinaia de BNR si Alpha Bank. "In felul acesta am procedat si in lunile de vara si vom proceda si in perioada urmatoare pentru ca BNR a reiterat in repetate randuri ca acesta a fost angajamentul, sa avem o flotare controlata", a spus Isarescu.
Guvernatorul Bancii Nationale considera ca depozitele si creditele in lei raman, deocamdata, cele mai sigure instrumente de economisire si avertizeaza asupra riscului valutar, care nu va disparea curand. "Economisiti in lei. Sfatul meu sincer. Stati pe lei. Este o volatilitate mare in piata", a spus Mugur Isarescu. S-ar putea ca din evolutia cursului sa apara si efecte inverse decat cele de castig, a avertizat guvernatorul.
Vosganian: Nivelul de echilibru este pe la 3,4 lei/euro
Nivelul de echilibru al monedei nationale este pe la 3,4 lei/euro, daca sunt luate in calcul competitivitatea economica, balanta comerciala si productivitatea din Romania, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa la Cluj-Napoca, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. "Pe ansamblu e mai mult bine decat rau (deprecierea monedei nationale - n.r.). Este exact cum e cu apa in cada - face o crestere incoace, apoi una incolo, iar dupa aceea se linisteste. Nivelul de echilibru pe economia romaneasca, daca luam in considerare competitivitatea, comertul international, productivitatea, este cam la 3,4 lei la un euro. Aici ar fi punctul de echilibru", a afirmat Vosganian, citat de corespondentul Mediafax. El considera ca aprecierea euro este un efect conjunctural generat de faptul ca, din cauza crizelor financiare de pe pietele anglo-saxone, fondurile speculative, investitiile de portofoliu se retrag din zonele emergente si au facut ca euro sa se intareasca. "Aceste retrageri au scazut presiunea pe piata valutara, au facut ca euro sa se intareasca", a afirmat ministrul Economiei si Finantelor. "Pe scaderea leului avem un usor efect pozitiv, in ce priveste raportul de venituri si cheltuieli. Avem efect foarte bun pe industria usoara, pe lohn, pe exporturi. Trebuie sa vedem care va fi impactul pe scumpirea importurilor", a aratat ministrul Economiei si Finantelor.
Seceta e de vina
Cresterea economica din acest an s-ar fi situat la 8%, iar inflatia la 4-4,2%, daca nu erau efectele secetei, a declarat, tot ieri, la Cluj-Napoca, ministrul Varujan Vosganian. "Am facut o analiza din care am eliminat efectele secetei. Romania ar fi avut o crestere de peste 8% in 2007. Dat fiind ca productia agricola a avut o scadere de 20% fata de anul 2006, exclusiv din cauza secetei si care are un impact de aproape 2% in cresterea economica, rezulta ca Romania in 2007 a continuat tendintele structurale pozitive si a avut o crestere foarte buna. Daca facem si o analiza a indicelui preturilor si eliminam efectele secetei, Romania ar fi avut o inflatie de 4-4,2%", a afirmat Vosganian. El a spus ca 2008 va fi anul privatizarii in domeniul energetic si anul consolidarii fiscale, in care pentru prima oara in istoria Romaniei cheltuielile bugetului vor depasi 40% din PIB. Ministrul Economiei si Finantelor a aratat ca imbunatatirea colectarii datoriilor fiscale si introducerea cotei unice de impozitare, de la 1 ianuarie 2005, veniturile bugetare au fost suplimentate 6 miliarde de euro in acest an, fata de 2004, cifra care va ajunge la 8 miliarde de euro in 2008. (E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.