Locurile de cazare in statiunile montane din Austria sint aproape epuizate, insa schiorii pot merge in aceasta tara in ianuarie, cind preturile scad.

Anual, peste 10.000 de romani merg in vacanta pentru a schia. Cei mai multi opteaza pentru Austria datorita preturilor accesibile si distantei relativ mici, care se poate parcurge cu masina. „Cam 10.000 de romani isi petrec vacantele de iarna in destinatii de schi, cei mai multi in Austria, dar si in Elvetia, in nordul Italiei, in Franta, iar mai nou in Slovacia. Foarte multi conationali de-ai nostri au inteles ca in Austria pot schia mai ieftin decit in Romania", spune Mircea Vladu, directorul agentiei Prestige Tours. Pretul mediu al unei vacante este de 400-500 de euro.

Cererea in acest an este mai mare decit anul trecut. Numarul mare de pirtii si faptul ca acopera toate gradele de dificultate fac ca solicitarile sa fie mari. „La ora actuala, nu mai sint locuri pentru schi in Austria de Revelion decit eventual pentru cazari foarte scumpe, de peste 150 de euro de persoana pe noapte sau pentru perioada februarie-martie. Cererea este mai mare comparativ cu anii trecuti, dar din pacate nu se poate face o statistica decit la final de sezon. Cert este ca Revelionul si luna ianuarie sint aproape full ca grad de ocupare", spune Adriana Goicea, manager la agentia Prompt Service.

Cele mai cautate statiuni din Austria sint Kaprun, Kitzbuehl, Zell am See, St. Anton, dar exista cerere si pentru Solden sau Ischgl. In Kaprun sau Zell am See, zone in care exista 130 de kilometri de pirtie, cea mai ieftina varianta de cazare o reprezinta pensiunile de 3 stele. Astfel, un sejur de o saptamina in Zell am See costa 230 de euro de Revelion si 160-190 de euro in restul sezonului, bani in care intra si micul-dejun. In Kaprun, intr-un hotel de 3 stele, pretul este de 640-650 de euro in perioada Revelionului si de 400-500 de euro in rest, suma care include sapte nopti de cazare si demipensiune. Cei care vor mai mult confort pot opta pentru un hotel de 4 stele. Pentru un sejur similar la un astfel de hotel in Zell am See se vor plati in jur de 380-400 de euro in decembrie si martie, 700-750 de euro de Revelion si 500-600 de euro in rest. In Kaprun, pretul este de 650-670 de euro in perioada Revelionului si de 480-550 de euro in rest.

In Kitzbuehl, statiune care dispune de peste 150 de kilometri de pirtie, un sejur de sapte nopti, cu demipensiune, intr-un hotel de 3 stele costa in jur de 630-650 de euro in perioada Revelionului si 450-550 de euro in restul sezonului. La un hotel de 4 stele, preturile sint de aproximativ 800 de euro/sejur in perioada Revelionului si de aproximativ 650-700 de euro pentru un sejur in restul sezonului. O alta statiune cautata este St. Anton. Informativ, un sejur care include cazare pentru sapte nopti, cu demipensiune, costa 700-800 de euro, in functie de perioada in care se merge in vacanta.

„Turistii romani care merg in Austria prefera, in general, hotelurile de 3 si de 4 stele. Interesant este ca in acest an s-au rezervat locurile din timp, inca din perioada august-septembrie, astfel ca in prezent mai sint locuri disponibile in hotelurile mai scumpe. Operatorii anticipeaza, per ansamblu, o crestere a cererii cu 15% fata de anul trecut", spune Traian Badulescu, purtator de cuvint al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Traseu de shopping Viena este un popas tentant pentru cei care decid sa mearga la schi in Austria. „Multi dintre turistii romani prefera sa mearga in Austria cu autoturismul proprietate personala deoarece opteaza si pentru o oprire in Viena. Aceasta este o destinatie de shopping foarte populara printre turistii romani", apreciaza Traian Badulescu. El mai spune ca si in acest an se organizeaza cursa charter catre Austria pentru iubitorii de schi.

Vezi mai multe despre statiunile montane din Austria pe www.cotidianul.ro/select