„Nipponica" este o colectie recent lansata de Humanitas care acopera literatura, folclorul si istoria Japoniei.Mormintele celor 47 de ronini,
protagonistii celebrei legende „Nipponica" acopera o zona fierbinte din punct de vedere cultural la ora actuala, Japonia. Interesul pentru cultura japoneza in lumea occidentala este in continua crestere, alimentat de subculturile din muzica, moda sau lifestyle, de productia imensa de obiecte de cult, de la jucarii pina la gadgeturi si jocuri de calculator, de animatiile si benzile desenate traditionale japoneze si, in general, de mentalitatea si stilul nipon, foarte usor de distins in peisajul cultural global, uniformizat si cliseizat. Cultura si civilizatia japoneza sint insa adesea receptate prin intermediul unor mituri si stereotipii alimentate de productiile media. „Nipponica" isi propune sa demonteze o serie de astfel de mituri, propunind o alta perspectiva asupra istoriei Japoniei, pe care lumea occidentala o cunoaste mai mult din productiile hollywoodiene.

Colectia nu are un singur coordonator care sa-i contureze identitatea, se lucreaza cu referenti de specialitate de la catedra de japoneza din Bucuresti. Primul volum este „Sabia de bambus si alte povestiri cu samurai", o colectie de opt povestiri a lui Shuhei Fujisawa tradusa de Angela Hondru, care evoca o perioada tulbure din Japonia feudala in care samuraii isi lasa deoparte sabiile si se dedica unor slujbe de rind si familiei.

„Povestea celor 47 de ronini" de John Allyn este una dintre cele mai indragite din folclorul japonez, adesea redata in filme, piese de teatru, muzica si literatura. La inceputul secolului al XVIII-lea, intr-o perioada de coruptie si paginism la curtea shogunului, un tinar senior loveste cu sabia un curtean corupt si declanseaza o serie de evenimente care s-au incheiat cu una dintre cele mai singeroase razbunari din istoria Japoniei feudale. Desi primele trei titluri bat in aceeasi directie a istoriei romantate a Japoniei feudale, colectia nu va cuprinde doar fictiune, ci si eseu, memorii sau chiar carti ilustrate.

Ultima aparitie este „Shinsengumi. Ultima garda de samurai a shogunului", o carte bazata pe o documentare minutioasa de Romulus Hillsborough, care evoca cel mai important eveniment din istoria moderna a Japoniei - revolutia Meiji, in urma careia a cazut shogunatul Tokugawa, care a condus Japonia timp de doua secole si jumatate (1603 - 1868).