Romii specializati in furturi au adevarate retele de spionaj si un limbaj codificat, relateaza cotidianul italian "La Stampa".



Foto: La Stampa  La inceput, mesajele codate de la intrarea locuintelor, in special in
Romii specializati in furturi au adevarate retele de spionaj si un limbaj codificat, relateaza cotidianul italian "La Stampa".



Foto: La Stampa La inceput, mesajele codate de la intrarea locuintelor, in special in localitatile izolate, erau simple: patru cercuri egale desenate cu creta insemnau "casa ideala de jefuit", un triunghi insemna "femeie singura", un cerc mare "mai bine nu insista", scrie "La Stampa", citat de NewsIn si MEDIAFAX. Potrivit cotidianului, infractorii au inceput sa foloseasca, in ultimul timp, fundite din material textil, de diferite culori si asezate la diferite inaltimi, pe care le agata de usa de la intrare a imobilelor. Funditele sint rosii sau galbene atunci cind este vorba de o lovitura importanta, albe atunci cind casa nu merita sa fie jefuita. In schimb, pozitia funditei pe usa de la intrare semnaleaza capacitatea de reactie a locatarilor. Daca fundita este amplasata sus, inseamna ca in casa locuiesc persoane adulte, daca este lipita jos, inseamna ca in casa sint numai batrini. Daca este aproape de sol, inseamna ca in timpul monitorizarii locuintei nu a fost observata nici o persoana in interior", scrie "La Stampa". La fel, un "N" marcat pe zidul sau usa locuintei le semnaleaza hotilor faptul ca spargerea poate fi efectuata noaptea, cind proprietarii dorm.

Semnele lasate cu creta sau cu fundite reprezinta o amenintare veritabila pentru cei care au decis sa locuiasca intr-un loc cu verdeata, linistit, dar prea izolat, sau pentru cei care locuiesc in apartamente situate la ultimele etaje, care sint mai greu de supravegheat de vecini. Autoritatile indeamna la prudenta: gasirea unor fundite colorate sau mici desene la intrare ar trebui sa reprezinte un avertisment ca locuinta ar putea fi vizata de hoti. Acest obicei este foarte raspindit in zona Torino, dar este prezent si in alte orase mari, ca Genova, Milano, Roma si nu doar in Italia, ci si in Olanda, Portugalia si Spania. Bandele sint organizate cu o rigoare militara, incepind de la primul om care testeaza terenul. (Razvan Ciubotaru)

Dictionarul semnelor folosite de hotii de etnie roma Mai multa siguranta pentru romanii din Italia Tensiunile din Peninsula scad treptat, pe masura ce italienii renunta la resentimentele fata de imigranti. Situatia romanilor din Italia se amelioreaza si se indreapta, treptat, spre normal. Asta a declarat, vineri, Mihai Gheorghiu, directorul Departamentului pentru relatia cu romanii de pretutindeni, din cadrul MAE. El a facut aceasta afirmatie la intoarcerea dintr-o vizita de citeva zile in Italia, in timpul careia a incercat sa gaseasca, impreuna cu autoritatile insulare, modalitati de aplanare a crizei iscate in urma cu citeva saptamini. "Virful tensiunilor a trecut. Comunitatea locala a depasit momentul de perceptie profund negativa a imigrantilor din tara noastra, iar lucrurile tind catre normal. Observatiile si reactiile sint mult mai echilibrate, mai apropiate de realitate. Am asistat la o izbucnire violenta exagerata, dar acum situatia intra, incet, pe fagasul normal", a spus el.

Gheorghiu a stat in Italia intre 19 si 22 noiembrie. In acest interval a vizitat Roma, o regiune de linga Parma, Milano si Torino. S-a intilnit cu viceministrul italian de Externe, Franco Danieli, cu reprezentanti ai administratiei locale, cu lideri ai asociatiilor de romani, cu reprezentanti ai sindicatelor si cu imigranti de rind din tara noastra. In timpul calatoriei, Mihai Gheorghiu a prezentat autoritatilor italiene planul de actiune propus de Bucuresti pentru o mai buna integrare sociala a cetatenilor romani stabiliti in Peninsula. "Planul a fost primit bine in Italia - semn ca oficialii locali sint interesati ca lucrurile sa se imbunatateasca. Am avut, in general, un dialog sincer si constructiv. Ar putea aparea inca unele probleme de comunicare sau complicatii de ultim moment, dar sint sigur ca vom putea depasi aceste impedimente", a afirmat el.

Potrivit lui Gheorghiu, MAE roman si cel italian vor alcatui un grup de lucru comun care sa monitorizeze situatia indeaproape si sa asigure comunicarea cu autoritatile din cele doua state. Acesta va fi activat, cel mai probabil, in decembrie 2007 sau ianuarie 2008 - o data cu vizita lui Franco Danieli la Bucuresti.

Oficialul MAE a mai discutat la Roma despre controversatul decret al expulzarilor si despre modificarile ce trebuie adoptate pentru a se evita abuzurile. (Irina Moldovan)

Italia, criticata pentru discriminarea imigrantilor Romii reprezinta grupul etnic cel mai puternic discriminat in Italia, deoarece sint exclusi din diverse sectoare economice si sociale, sint marginalizati sistematic si nu au acces la educatie. Asta reiese dintr-un raport al grupului de ONG-uri "European Network Against Racism". Documentul critica aspru atitudinea autoritatilor de la Roma, care permite discriminarea imigrantilor si a unor grupuri de minoritati. Actul subliniaza faptul ca si nord-africanii, si latino-americanii sunt supusi discriminarii. Asociatiile au prezentat in termeni foarte sumbri si situatia taberelor de romi construite departe de centrele locuite, in apropierea cailor ferate si a autostrazilor. (I.M.)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.