Recent, presedintele Traian Basescu i-a conferit lui Viorel Stanca, liderul PD Salaj, gradul de general SRI in rezerva. Salajul a ramas cam singura dependinta a fostei Securitati. In afara de Stanca, tot securist a fost si pesedistul Tiberiu Marc, p
Recent, presedintele Traian Basescu i-a conferit lui Viorel Stanca, liderul PD Salaj, gradul de general SRI in rezerva. Salajul a ramas cam singura dependinta a fostei Securitati. In afara de Stanca, tot securist a fost si pesedistul Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean sau Laurentiu Butiri, seful finantelor salajene. Påna la Revolutie, Stanca a fost maior in contraspionaj. Cozile de topor ale Securitatii intretin falsul mit ca cei din contraspionaj n-ar fi facut politie politica.

Lucrurile stau exact pe dos, atåt in interior, cåt si in exterior. In interior, contraspionii isi duceau veacul in barurile si restaurantele hotelurilor, unde se stia ca trag cetatenii straini. Mult laudata activitate de contraspionaj, din ultimele doua decenii ale Securitatii, a constat in monitorizarea tuturor miscarilor facute de straini, fie turisti, fie persoane venite la rudele lor din Romånia.

Maiorul Stanca ardea gazul in hotelul “Porolissum“, unde era disimulat biroul sau conspirativ, pentru intålnirile sale cu informatorii din retea. Informatorii contraspionilor erau recrutati din råndul person alului angrenat in industria hoteliera si de turism. Majoritatea receptionerilor din acea perioada, care lucrau in hoteluri frecventate de straini, au fost racolati de Securitate. Lor li se adauga cameristele, barmanii, chelnerii sau ghizii care ii cazau pe straini in hoteluri.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.