Valorile promovate de Disney la nivel declarativ sint adesea diferite de cele promovate in productiile lor.Aladdin este pe primul loc in topul
personajelor rasiste Disney este de foarte mult timp lider de piata in entertainment, unul dintre lucrurile care au contribuit cel mai mult la popularizarea productiilor Disney fiind factorul educativ. Valori precum familia, scoala, dreptatea sau prietenia sint invatate prin intermediul personajelor preferate din desene animate sau din filme pentru copii. Eseistul american Ariel Dorfman a scris in lucrarea lui „The Empire’s Old Clothes" despre felul in care toate valorile capitalismului de tip american sint inoculate copiilor ca atare, fara o abordare critica, intr-un mod indirect, dar infailibil. O data cu isteria corectitudinii politice, cu toate aberatiile si deviatiile pe care aceasta le implica, toate personajele si povestile Disney au fost reinterpretate din aceasta perspectiva. Recent, celebrul site american Cracked.com a publicat un top al celor mai rasiste personaje Disney. Si, avind in vedere numarul imens de personaje, nu este atit de dificil sa te folosesti de detalii sau sa rastalmacesti replicile astfel incit sa para „scandalos", de exemplu, faptul ca pisicile din Chip n’Dale vind un peste japonez de lupta pentru o valiza plina de pesti morti cu care sa se hraneasca. Astfel de exemple demonstreaza mai degraba faptul ca rasismul este la purtator. Un om lipsit de prejudecati n-ar fi remarcat niciodata in aceasta scena o ofensa adusa culturii asiatice. Nimeni nu poate sustine ca nu exista astfel de scene cu o tenta rasista, dar comentariile de pe marginea lor sint adesea exagerate.

Aladdin este pe primul loc in acest top, pelicula fiind reeditata dupa ce mai multe grupuri de americani arabi au protestat fata de atitudinea cit se poate de incorecta politic, versiunea finala fiind de fapt o forma cenzurata a filmului original. „Oamenii de aici iti vor taia urechile daca nu le place fata ta", spune unul dintre personajele filmului de animatie despre oamenii din Orientul Mijlociu. Simpaticul rac Sebastian din „Mica sirena" a fost catalogat drept „insensibil la diferentele rasiale", iar grupul de ciori din „Dumbo" are un comportament identic cu cel al afroamericanilor. Scena a fost considerata ofensatoare de grupurile de negri din America. Printre personajele „incorecte politic" se mai numara centaurul din „Fantasia", indienii din „Peter Pan" care au pielea rosie la propriu sau Uncle Remus din „Song of the South".

Pentru a vedea topul celor mai rasiste personaje Disney, accesati www.cotidianul.ro/select