Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au solicitat instantei emiterea unui mandat de arestare preventiva pe numele sirianului Mustafa Tartoussi, fata de care actiunea penala s-a pus in
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au solicitat instantei emiterea unui mandat de arestare preventiva pe numele sirianului Mustafa Tartoussi, fata de care actiunea penala s-a pus in miscare in luna martie pentru inlesnirea iesirii din tara a lui Omar Hayssam.

Anchetatorii spun ca fata de inculpatul Mustafa Tartoussi a fost dispusa masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara, incepand cu data de 9 august 2006, masura revocata de catre instanta de judecata la data de 12 noiembrie 2007. “Privarea de libertate a inculpatului Tartoussi Mustafa se impune atat prin indeplinirea conditiilor prevazute de art.148 alin.1 lit.a teza II lit.f, C.p.p., precum si a situatiei prevazute de art.5, paragraful 1, lit.c din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, cat si in baza unor considerente legate de egalitatea de tratament juridic bazata pe necesitatea existentei unei masuri preventive menita a asigura celeritatea procesului penal in contextul in care Omar Mahmoud si Omar Mukhles au instituita pana la data de 01. 12.2007 masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara”, se arata intr-un comunicat al Parchetului General.

Probe
Cererea de emitere a mandatului de arestare preventiva este sustinuta de existenta unor probe temeinice ca inculpatul a savarsit infractiunea mai sus mentionata, de modalitatea in care a desfasurat activitatea infractionala, de imprejurarile comiterii faptei si de circumstantele personale ale acestuia, existand indicii ca va incerca sa fuga sau sa se sustraga in orice mod de la judecata, anchetatorii apreciind ca inculpatul ar putea incerca parasirea teritoriului Romaniei chiar si in mod fraudulos in perioada urmatoare.

Acuzatii
Prin rechizitoriu, Curtea de Apel Bucuresti a fost sesizata, ieri, cu solutionarea cauzei in care au fost trimisi in judecata inculpatii Tartoussi si fratii Omar, sub aspectul savarsirii infractiunii de inlesnire a iesirii din tara a unei persoane despre care se cunostea ca este cercetata pentru fapte de terorism, precum si a lui Omar Khaled Hayssam, sub aspectul comiterii infractiunii de trecere frauduloasa a frontierei de stat.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 23-30 iunie 2006, Tartoussi a planificat si inlesnit, impreuna cu inculpatii Omar Mahmoud si Omar Mukhles, iesirea frauduloasa din Romania a inculpatului Hayssam, desi cunostea faptul ca acesta a fost trimis in judecata pentru savarsirea unor acte de terorism prin organizarea si finantarea operatiunii de rapire a trei jurnalisti romani in Irak.

Fratii sirianului au primit fiecare sarcini concrete
Astfel, din considerentele mai sus amintite (cunoasterea detaliata a Portului Constanta si a zonelor limitrofe, relatiile comerciale si chiar de amicitie cu Mustafa Tartoussi, legatura afectiva mai puternica si rezistenta mai mare in situatii limita), Mahmoud Omar a fost cel care urma sa-l insoteasca pe fratele sau Hayssam pana la Constanta si sa realizeze imbarcarea acestuia pe vas. Pe de alta parte, Mukhles Omar (foto) a fost cel care urma sa asigure securitatea operatiunii, din perspectiva posibilelor controale ori verificari ce puteau fi efectuate de autoritati la locuinta acestora din Bucuresti, in timpul in care Omar Hayssam s-ar fi aflat in Constanta. Paralel cu stabilirea in detaliu a rolului fiecaruia in cadrul actiunii de scoatere din tara a lui Omar Hayssam, membrii familiei Omar si Tartoussi Mustafa au avut in vedere si modalitatea in care sa reuseasca ascunderea intentiilor infractionale ce ii animau. Ultima data oficiala in care prezenta lui Omar Hayssam este atestata in Romania este ziua de 28.06.2006, cand a fost fixat un termen de judecata in dosarul de terorism.

Muhkles si Mahmoud au facut cerere de ridicare a interdictiei de a parasi tara
Curtea de Apel Bucuresti va judeca, vinerea viitoare, cererile formulate de fratii lui Omar Hayssam, Muhkles Omar si Mahmoud Omar, de ridicare a interdictiei de a parasi Romania. „Am facut aceasta cerere intrucat nu sunt probe in dosar si a trecut o perioada destul de lunga de cand am aceasta masura“, a declarat, ieri, Muhkles Omar. Pe data 12 noiembrie, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis ca Mustafa Tartoussi poate parasi tara. Toti trei sunt acuzati ca au contribuit la fuga din tara a lui Omar Hayssam, cercetat si condamnat pentru terorism.

Deplasarea finala in vederea plecarii din tara s-a realizat in cursul zilei de 29 iunie 2006
Din analiza comunicatiilor privind locurile in care s-a aflat Tartoussi Mustafa si a traficului de la si catre numerele de apel utilizate de Omar Hayssam si Omar Mahmoud, rezulta ca preluarea lui Omar Hayssam s-a realizat in noaptea de 29/30 iunie 2006, in intervalul orar 00.12-02.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.