Este in traditia democratica seculara si romaneasca ca alegerile sa fie castigate in aceeasi zi in care un plutonier sau un grup de sepepisti devin milionari in euro. Aceasta duminica se mai numeste si "Ziua vizei de flotant", sau a buletinului. Pros
Este in traditia democratica seculara si romaneasca ca alegerile sa fie castigate in aceeasi zi in care un plutonier sau un grup de sepepisti devin milionari in euro. Aceasta duminica se mai numeste si "Ziua vizei de flotant", sau a buletinului. Prost ai fi sa nu-ti schimbi actele jerpelite cand te roaga frumos Troaca sau ministrul de Interne, cum i se mai spune.
Era pe vremea lui Iliescu o sperietoare: cine nu voteaza nu conteaza. Care-va-sa-zica, i se recomanda romanului sa si-o faca cu mana lui, ca sa nu i-o faca altul. Era invitat sa aleaga cu orice risc, oricat ar fi zapada de mare sau viscolul de potrivnic, numai si numai sa nu stampileze altcineva in locul lui. Apoi injura linistit patru ani. Alesii dadeau cu tifla celor care nu i-au ales, nealesii bateau obrazul celor care nu i-au ales indeajuns. Cum ai fi dat-o, electoratul ostil era responsabil pentru toate relele si neimplinirile demnitarului.
Acelasi alegator iresponsabil refuza si acum sa-si trimita reprezentanti pe pustii. Bine, ei oricum se duc, dar pleaca saracii in nealesi. Chiar si Basescu reclama ca bietii oameni vor fi priviti de sus in Parlamentul European. Nu va faceti griji, sunt obisnuiti sa se duca dupa tigari. Din pacate, si aici are dreptate presedintele, vor lua castane de la mai marii grupurilor parlamentare din PE, vor fi priviti asa cum merita: niste bibani amarati, obisnuiti sa strige "Hai liberare!" cocotati pe valijoarele Vuitton in Gara de Nord.
Lipsa de apetenta pentru alegerile europarlamentare o datoram in primul rand partidelor politice. Pe listele de Bruxelles au fost montati, pe locurile asa zis eligibile, oamenii indezirabili pentru colportorii din interior. Corlatean este o exceptie, pe el l-au trimis sa-l faca de ras. Pe locurile de umplutura, niste ciumpaviti. Romanul care nu a avut altceva mai bun de facut decat sa urmareasca dezbaterile electorale la ore de mare nisa, sub un format genial "Cine stie castiga", s-a putut dumiri ca nu merita sa-si dea jos papucii de duminica si sa ia drumul sectiei. Stupefiant, dar nici macar niste nebuni simpatici nu s-au gasit printre aspiranti. Vreun diliu care sa demaste conspiratia iudeo masonica care este Europa Unita sau macar unul care a citit Dan Brown si care sa urle ca Veltorni este copilul din flori al matusii comuniste a lui Isus. Alesii nostri de export sunt rezultatul unui concurs de cultura generala. De acord, mai degraba alesi de alegatorii absenti. Cat despre referendum, din pacate, nu are nici o sansa sa scoata suficienta lume din casa. Pentru simplul motiv ca este o consultare pro. Daca era sa votam contra cuiva sau ceva, erau sanse. Aici uita si Basescu ceea ce nu a priceput niciodata Constantinescu: fara Iilescu nu ai impotriva cui vota.
Raspunsul va fi pe masura intrebarii: PD va fi campioana de toamna. E mai bine decat nimic, dar nu mai mult decat o victorie noroioasa in numele presedintelui. PSD se va clasa pe locul doi, ceea ce va da aripioare cocorilor lui Geoana, dar nu si copan. Liberalii, pe locul trei, se vor crampona cu gherutele de ciolan pana la sfarsit si au toate sansele sa joace la alegerile locale in Intertoto. (Pariam acum trei ani ca Tariceanu isi va consuma mandatul pana la ultima firimitura; mai bine pariam pe Agricultura si pierdeam). Marele castig al consultarii populare (ce la misto suna!) pot fi ungurii care au sanse sa joace la matineu, cu echipa de pitici a lui Becali.
Se apropie Ignatul si nu aud nici un europarlamentar sa guite crestineste in numele traditiilor si apucaturilor milenare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.