Politistii italieni au reusit sa sparga codul de comunicare al „springarilor“ (spargatori de locuinte) rromi, plecati din Romania la furat in marile orase din Italia. Editia online a ziarului La Stampa a relatat despre faptul ca rromii s
Politistii italieni au reusit sa sparga codul de comunicare al „springarilor“ (spargatori de locuinte) rromi, plecati din Romania la furat in marile orase din Italia. Editia online a ziarului La Stampa a relatat despre faptul ca rromii specializati in furturi din locuinte in Italia folosesc un sistem de codificare simplu. Acestia folosesc marcaje pe zidurile si usile cladirilor pentru a-si transmite informatii privind numarul locatarilor sau momentul cel mai potrivit pentru a da o spargere.

Pana de curand, infractorii scriau cu creta diferite simboluri pe zidurile locuintelor „monitorizate“ pentru a sti cat de periculoasa ar fi o eventuala spargere in imobilul respectiv. Patru linii verticale insemnau „casa ideala pentru furt“, un triunghi - „femeie singura in casa“, un cerc mare - „mai bine nu insistati“. Un „N“ marcat pe zidul sau usa locuintei le semnala hotilor faptul ca spargerea poate fi efectuata noaptea, cand proprietarii dorm.

Codul simbolurilor a mai fost schimbat o data
Politistii italieni au reusit sa decodifice acest cod, asa ca rromii au trecut la alte modalitati de semnalizare, spune La Stampa. „Timpurile s-au schimbat insa, si tot asa si limbajul hotilor de apartamente, in marea lor majoritate rromi“. Potrivit cotidianului, infractorii au inceput sa foloseasca, in ultimul timp, fundite din material textil, de diferite culori si asezate la diferite inaltimi, pe care le agata de usa de la intrare a imobilelor. „Funditele sunt rosii sau galbene atunci cand este vorba de o lovitura importanta, albe atunci cand casa nu merita sa fie jefuita. In schimb, pozitia funditei pe usa de la intrare semnaleaza capacitatea de reactie a locatarilor. Daca fundita este amplasata sus, inseamna ca in casa locuiesc persoane adulte, daca este lipita jos, inseamna ca in casa sunt numai batrani.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.