Presedintele Venezuelei a pierdut rolul de negociator in criza ostaticilor din Columbia, insa mai spera la sprijinul lui Nicolas Sarkozy.

Presedintele columbian Alvaro Uribe a renuntat la serviciile de mediator ale omologului sau venez
Presedintele Venezuelei a pierdut rolul de negociator in criza ostaticilor din Columbia, insa mai spera la sprijinul lui Nicolas Sarkozy.

Presedintele columbian Alvaro Uribe a renuntat la serviciile de mediator ale omologului sau venezuelan Hugo Chavez in criza ostaticilor luati de Fortele Armate Revolutionare Columbiene (FARC), printre care se afla numerosi politicieni si militari columbieni. In schimbul eliberarii acestora, FARC doreste eliberarea a 500 de luptatori arestati de autoritatile columbiene.

Uribe a motivat decizia prin faptul ca Hugo Chavez a incalcat protocolul negocierilor si a vorbit cu comandantul trupelor de uscat ale armatei columbiene fara a cere acordul presedintiei. Totodata, partea columbiana s-a aratat nemultumita ca Hugo Chavez s-a afisat deseori in fata camerelor de luat vederi alaturi de liderii FARC, ceea ce ar putea duce la obtinerea unei recunoasteri internationale a miscarii de gherila. "Presedintele venezuelan a exagerat si a abuzat de rolul de mediator. Totul semana mai mult cu un spectacol mediatic decit cu o negociere", a declarat pentru Reuters Felix Gerardo Arellano, profesor de relatii internationale la Universitatea Centrala din Venezuela. Chavez a fost avertizat asupra acestui comportament in urma cu doar citeva zile, cind regele Juan Carlos al Spaniei i-a cerut sa "taca din gura", dupa ce Chavez il acuzase de fascism pe un fost premier spaniol.

Pentru Chavez, pierderea statutului de negociator reprezinta ratarea ocaziei de a intari legaturile cu Franta, avind in vedere ca presedintele Nicolas Sarkozy s-a angajat sa obtina eliberarea lui Ingrid Betancourt, o politiciana cu cetatenie franceza si columbiana, rapita de FARC in 2002. "Continuam sa credem ca Hugo Chavez este cea mai indicata persoana pentru a o elibera pe Ingrid Betancourt si pe ceilalti ostatici", a declarat purtatorul de cuvint al presedintiei franceze, precizind ca Nicolas Sarkozy ii va trimite o scrisoare omologului columbian, pentru a-l convinge sa mentina dialogul cu Chavez.

Presedintele Uribe a acceptat medierea lui Chavez la sfirsitul lunii august, deoarece acesta este privit cu admiratie de liderii FARC, care vad in el un lider al lumii antiimperialiste. Diferentele ideologice dintre presedintii Venezuelei si Columbiei sint insa foarte mari. Presedintele Uribe este un aliat fidel al SUA si a cistigat actualul mandat datorita promisiunii de a eradica FARC, o organizatie care l-a asasinat chiar pe tatal sau, in timp ce Hugo Chavez este dusmanul declarat al Washingtonului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.