Presedintele Traian Basescu pregateste o noua runda de consultari pe tema uninominalului daca peste sase milioane de romani voteaza duminica "DA".

Seful statului a explicat joi seara, in emisiunea ,,10%’’ a lui Robert Turcescu, de la Realitatea TV, ca, daca la referendum se vor prezenta "sapte milioane de romani, dintre care sase milioane vor vota «DA»", va convoca partidele, la Palatul Cotroceni, la consultari pentru a lua o decizie. "Daca e constitutionala, o promulg", a spus Basescu despre legea electorala asumata de Guvern in fata Parlamentului. Presedintele a trimis legea, la inceputul acestei saptamini, la Parlament. Basescu a insistat asupra faptului ca, in cazul in care la referendum se vor prezenta sapte milioane de romani, dintre care sase vor vota "DA" si un milion vor vota "NU", atunci va trebui sa cheme partidele la consultari pentru a lua o decizie impreuna cu acestea.

Aproximativ 9.150.000 de cetateni cu drept de vot ar trebui sa se prezinte la urne pentru ca referendumul din 25 noiembrie sa fie validat. Numarul exact de voturi necesare pentru validarea referendumului va putea fi insa cunoscut abia dupa incheierea votarii si centralizarea voturilor.

Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a fost - cum altfel ?! - de acord cu fostul sau sef de partid. Liderul pedist a declarat ca eventualele consultari initiate de seful statului pe tema votului uninominal sint in logica electoratului. Parerea sa e ca unii parlamentari PSD, alaturi de PNL, UDMR si PRM sa voteze aplicarea legii uninominalului incepind cu anul 2012. "Este foarte buna initiativa presedintelui Traian Basescu de a organiza consultari daca sase milioane de cetateni, din sapte, vor vota «DA». Nu poti sa nu tii cont de vointa celor sase-sapte milioane de romani care vor fi de acord cu varianta sefului statului, mai ales ca este vorba despre romanii cu cel mai inalt spirit civic, cei care merg la vot", a precizat, pentru MEDIAFAX, Vasile Blaga. El a completat ca pozitiile politice ale sefului statului sint o reflectare a vointei electoratului, "in conditiile in care analizele spun ca peste 80% dintre cetatenii care vor merge la vot sint de acord cu propunerea presedintelui". Blaga a opinat ca exista inclusiv posibilitatea unei intelegeri intre liberali si gruparea Iliescu din PSD, astfel incit guvernul Tariceanu sa ramina in functie, iar votul uninominal sa nu fie aplicat. "Cred ca a fost o intelegere, ca o moneda de schimb la motiune, de genul: «Eu va ajut sa nu cadeti de la guvernare, iar voi ma ajutati sa nu se aplice uninominalul». Lucrurile au fost simple si clare. Dar cei care fac asta tot vor ajunge in anul 2008 in fata electoratului", a avertizat Vasile Blaga.

La rindul sau, presedintele Consiliului Executiv al PC, Codrut Seres, a declarat vineri ca presedintele Traian Basescu are dreptul sa invite oricind partidele la consultari, insa conteaza ca legea prevede ca referendumul este validat cind se prezinta la vot si voteaza jumatate plus unu dintre alegatori. Potrivit lui Seres, Biroul Politic al partidului va decide daca reprezentantii PC vor participa la discutiile cu seful statului si cu ce mandat vor merge la intilnire in momentul in care Traian Basescu va convoca partidele la consultari. "Oricit ar dori, insa, presedintele Traian Basescu sa ne convinga ca solutia propusa de el este cea corecta, eu am mari indoieli fata de sistemul de vot propus de el si nu ma voi prezenta la referendum", a adaugat Codrut Seres.

Pe de alta parte, vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a declarat, vineri, ca Traian Basescu va trebui sa demonstreze care e utilitatea unei consultari cu partidele, in conditiile in care vrea sa le invite la discutii daca la referendum sase din sapte milioane de cetateni spun "DA" uninominalului. "Nu stiu deocamdata care ar urma sa fie sau care ar fi obiectul unei astfel de consultari. Pe de alta parte, cred ca in acest moment sintem inca intr-o perioada de retorica politica si electorala. Sa vedem care vor fi rezultatele la referendum si sa vedem care va fi utilitatea demonstrata de presedinte pentru a avea astfel de consultari", a opinat vicepresedintele PSD. Cristian Diaconescu a subliniat, in acest context, ca utilitatea unei eventuale consultari cu partidele se poate concretiza numai intr-un act normativ pe care Parlamentul sa il adopte la un moment dat. "Modul de organizare a referendumului a facut obiectul unei dezbateri parlamentare si al unui act normativ in consecinta. In conditiile in care se impun elemente noi de reconsiderare a acestui act normativ, evident ca Parlamentul trebuie sa actioneze ca atare. Pe de alta parte, aceste elemente noi trebuie demonstrate de cel care le invoca. Daca presedintele considera ca, intr-o forma sau alta, exista o necesitate de a modifica modul de organizare a referendumului, va trebui sa dovedeasca acest lucru", a explicat Diaconescu.

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anuntat vineri ca formatiunea pe care o conduce nu va participa la consultarile post-referendum anuntate de seful statului, motivind ca Traian Basescu nu este "un partener viabil de dialog pentru oamenii din PRM".

Opiniile impotriva referendumului au dominat sticla Principalele posturi tv care au difuzat emisiuni referitoare la referendumul privind votul uninominal au prezentat 100 de opinii pro si 104 de opinii impotriva referendumului, iar principalele posturi de radio au difuzat 34 de pareri pro si 30 de pareri contra referendumului, potrivit CNA, citat de NewsIn. Cele mai echilibrate posturi de televiziune privind referendumul pentru votul uninominal au fost, potrivit CNA, TVR 1, TVR 2, Antena 2, N24 si MTV. Postul public TVR 1 a prezentat, in emisiunile de dezbatere, opt opinii pro si noua opinii contra referendumului, iar TVR 2 a difuzat doua opinii pro si doua opinii contra referendumului. Antena 2 a difuzat noua opinii pro si opt opinii contra referendumului, N24, noua opinii pro si zece impotriva, iar MTV, o opinie pro si nici una impotriva. Potrivit rapoartelor de monitorizare ale CNA, cele mai mari diferente dintre opiniile pro si contra referendum au aparut la posturile Antena 3, care a prezentat 12 opinii pro si 22 de opinii contra, la Cosmos TV, 12 opinii pro si 20 impotriva, la Realitatea TV, 27 pro si 19 contra, la OTV, 11 opinii pro si opt impotriva, si la B1 TV, noua opinii pro si sase impotriva.