Cunoscuta soprana va cinta arii celebre la Bucuresti, pe 22 decembrie, avindu-i alaturi pe dirijorul Marco Armiliato si pe tenorul Massimo Giordano.Metropolitan i-a propus Angelei Gheorghiu
sa cinte in trei opere pe an pina in 2014 Angela Gheorghiu ne-a vorbit despre scandalul de la Opera din Chicago, in urma caruia a fost concediata, despre cum ii afecteaza cariera neintelegerile cu directorii marilor opere, despre pretentiile sale exagerate, dar si despre sotul Roberto Alagna. La Bucuresti, partener va va fi Massimo Giordano, alaturi de care ati cintat in spectacolul aniversar de la Scala, cu „Traviata". De ce nu va cinta si Roberto Alagna?

Am cintat amindoi in aceasta productie la Scala, dar cu diferiti parteneri. In curind va iesi un DVD cu aceasta productie, „Traviata", dirijata de Lorin Maazel, in regia Lilianei Cavani. Teatrul La Scala si RAI mi-au trimis zilele acestea primul edit. Evident ca am speranta sa va placa. Roberto este in repetitii generale cu „Orfeo et Euridice" la Bologna, in aceeasi perioada. A incercat sa se elibereze, dar nu a reusit.

De ani buni va petreceti sarbatorile de iarna in Romania.

Este un ritual de viata, de existenta echilibrata. Este o hotarire pe care am luat-o. Trebuie sa fac rocade in programul meu pentru a-mi ferici inima pentru sarbatorile de iarna. Imediat dupa concertul din Romania voi pleca in China pentru alte trei concerte.

Anul acesta ati fost concediata de Opera din Chicago cu doar trei zile inaintea premierei la „Boema", pentru ca ati lipsit de la repetitii. E adevarat ca, de fapt, cineva „v-a lucrat"?

Este adevarat ca am lipsit la doua repetitii. Dar cine nu o face in decursul unei cariere?! Motivatiile pot fi diferite. A fost doar o promotie de care teatrul avea nevoie la acel moment. De ani intregi, nimeni nu-si mai aducea aminte ca la Chicago exista si un teatru liric. Aceasta scena sau alta a existat si exista in calendarul meu. In ultimii ani am fost extrem de des in SUA. Este o poveste complicata, de care nu vreau sa ma ocup pentru moment. Fara respect a fost atitudinea de a priva publicul, care desigur cumparase deja biletele pentru a ma asculta si pentru a ma vedea. Am fost obligata astfel sa refuz orice reintoarcere.

La Londra ati fost numita „ultima dintre marile dive" din cauza pretentiilor exagerate. In ce constau pretentiile dvs. care scandalizeaza?

Pretentiile exagerate constau in toate detaliile care fac o serata de opera sau un concert de referinta de neuitat. Responsabilitatea mea pentru un spectacol este evidenta. Imi doresc ca regia, scenografia, costumele, partenerii, dirijorul sa fie in cea mai buna sintonie cu partitura. Directorii de teatre sint citeodata in lupta cu artistii. Este o atmosfera clasica. Important este rezultatul pozitiv de care ma bucur din 1992.

Credeti ca neintelegerile cu regizorii si directorii marilor opere va vor afecta cariera?

Da, efectul este pozitiv. Regizorii sint curiosi, noi opere in premiera mondiala si productii mi se propun. In fond, artistii care vor sa evolueze si sa aduca idei inovatoare pe scena se adora si se respecta intre ei.

Cum va afecteaza birfele si poreclele pe care vi le atribuie presa internationala?

Unele dintre ele le datorez faptului ca sint din Romania. Altele, pentru ca ii interesez, pentru ca au fantezii in ceea ce ma priveste. Dar... "caravana trece".

La BBC ati declarat ca faceti dragoste cu sotul inainte de orice reprezentatie ca sa fiti mai relaxati pe scena. S-a pastrat obiceiul?

O alta fantezie?! Dar de ce nu?!

Ce va mentine supla si stralucitoare?

Adrenalina si pozitivitatea.

Intentionati sa realizati un disc cu piese romanesti. Cind se va concretiza?

Inca lucrez cu EMI si Vladimir Cosma pentru un CD cu muzica romaneasca. Este o antologie. In luna ianuarie inregistrez la Londra un nou album cu arii germane, italiene si franceze.

In prezent cintati la Opera din San Francisco, in „La Rondine", de Puccini. Locuiti temporar in SUA? Va place America?

Da, locuiesc. Imi place extrem de mult. La New York, Opera Metropolitan mi-a propus trei opere pe an pina in 2014. „Boema", „The Ghost of Versailles", „Carmen", „Romeo si Julieta", „Elixirul dragostei", „Tosca", „La Rondine", „Faust", „Adriana", „Manon Lescaut".

Ce tara a lumii va e mai aproape de suflet? V-ati pastrat cetatenia romana?

Romania a fost, este si va fi tara mea de suflet. Sint romanca. Niciodata nu as parasi Romania si n-as renunta la nationalitatea romana. Nu exista concert sau intilnire pe orice meridian fara o pledoarie sau un repertoriu romanesc.

Ce proiecte cuprinde agenda dvs. in 2008?

Inregistrari cu doua opere integrale, concerte intr-un mare turneu asiatic, in China, Japonia, Coreea, Taiwan, dar si in Australia. Concert in Central Park, la New York, impreuna cu Roberto Alagna, „Boema" si „La Rondine" la Metropolitan, o noua productie „Faust" la Viena, „Romeo si Julieta" la Arenele Romane de la Verona.

Va exista si un proiect comun cu dl Alagna?

Da, pregatim un CD cu muzica de film si o opera in premiera mondiala compusa de fratele sau, David Alagna, „Le dernier jour d’un condamné", de Victor Hugo, „Faust", la Viena, „La Rondine", la Metropolitan.

Ce dorinta vreti sa vi se implineasca la anul?

Sa ma pot reintoarce la Bucuresti cit mai des.