Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu (foto), a anuntat ca vinoteca de aur va fi inaugurata in primavara. Pana atunci se pregateste "seiful".

Anuntul a fost facut joi in cadrul Galei "Vinuri romanesti in podgorii stramosesti, parte a civilizatiei si culturii", eveniment care a avut loc in Sala de Marmura a BNR. In cadrul galei, Guvernatorul a anuntat ca va fi infiintata o comisie de specialisti care sa evalueze vinurile ce vor alcatui acest tezaur lichid. Vinul de calitate reprezinta o valoare inestimabila pentru patrimoniul romanesc. Acesta este motivul pentru care Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a hotarat anul trecut pastrarea celor mai bune vinuri romanesti, ca valori, in Tezaurul BNR.


CONCURSUL. Gala, la care au participat specialisti, personalitati din mediul bancar si de afaceri, oameni de cultura, a incheiat sirul de evenimente desfasurate cu ocazia concursului "Vinuri romanesti in podgorii stra-mosesti, parte a civilizatiei si culturii". Concursul s-a desfasurat sub patronajul Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania, al Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicola si al Oficiului National al Denumirilor de Origine Controlata. Au fost acordate 15 medalii de aur, cele mai bune punctaje, pe podgorii, le-au obtinut vinurile: Chateau Cotnari (Cotnari), Feteasca Alba-Castel (Tarnave), Feteasca Regala (Murfatlar), Feteasca Alba-Varful cu Dor (Dealu Mare-Tohani), Feteasca Neagra (Ceptura), Tamaioasa Romaneasca-Comoara Pivnitei (Pietroasele), Tamaioasa Romaneasca - Vita Romaneasca 2004 (Dealurile Munteniei). La categoria vinuri spumante, medalia de aur a fost obtinuta de Romantine Extra. 2007 este considerat cel mai bun an viticol din ultimii cinci.