PULSUL MEDICINEI
Uneori ajung la sectiile de ORL suferinzi cu fata vanata, horcaind, cu respiratia impotmolita, carora daca in 10-15 minute nu li se aplica masuri urgente pot sa moara.

In astfel de situatii, sufocarea si insuficienta respiratorie cu localizari la laringe si trahee necesita chiar sectionarea traheei, pentru a permite reluarea respiratiei blocate de un obstacol in gat. Edemele din laringe duc la inflamarea corzilor vocale si la stramtarea glotei, astfel ca respiratia e sugrumata.

Prof. dr Dorin Sarafoleanu atrage atentia ca si hemoragiile nazale pot constitui mari urgente, fiindca unora le picura sange din nas, iar altora le curge ca la un robinet fiindca s-a rupt o artera, in special la hipertensivi. ORL-istul trebuie sa actioneze energic pentru a opri sangerarea.

O alta urgenta este reprezentata de crizele vertiginoase, ameteli provenite din ureche. Unii incadreaza gresit aceste simdroame din vestibulul urechilor in sindromul Menier.

Restul ametelilor provin din viroze, din cauze vestibulare si din cauza dereglarilor de metabolism. Mai exista si instabilitatea varstnicului, provocatoare de fracturi din caderi. In astfel de instabilitati, ale varstnicului, prin exercitii de reeducare a labirintului se inlocuiesc medicamentele scumpe.