'Shane>> este o productie western din 1953, regizata de George Stevens. Productia este ecranizarea romanului omonim, lansat in 1949  sub semnatura lui Jack Schaefer. Shane este eroul. El ajunge intr-un oras din Vest, unde se vede implicat in to
'Shane>> este o productie western din 1953, regizata de George Stevens. Productia este ecranizarea romanului omonim, lansat in 1949 sub semnatura lui Jack Schaefer. Shane este eroul. El ajunge intr-un oras din Vest, unde se vede implicat in tot felul de actiuni si probleme. Puteti nota productia pe www.gardianul.ro, clasandu-l, astfel, intre cele mai bune filme din toate timpurile.

Shane este westernul tipic, cel care ramane in mintea privitorului. Cum spunea si profesorul Murray Pomerance intr-una din cartile sale, '“Shane“ nu este cel mai glorios western, pentru mine asta ar fi „El Dorado“ (1967), nici cel mai masculin - „Raul rosu“ (1948), nici cel mai autentic - „McCabe and Mrs. Miller“ (1971), nici cel mai ciudat - asta ar fi „Johnny Guitar“ (1954) si nici cel mai dramatic - „Diligenta“ (1939), este un western exemplar>>.

Filmul este o succesiune de imagini emblematice: de la cizmele de cowboy albe, din piele de caprioara, pe care le poarta eroul (Alan Ladd), la fermierul necinstit si vac arii sai nespalati si grosolani; colonistul umil si nevasta sa iubitoare, harnica si blanda, baietelul lor naiv, Joey; taciturnul si precautul proprietar de carciuma si al magazinului general; timidul emigrant suedez, ucigasul platit - toate sunt personaje create ca la carte. Nu lipseste nici unul din orasul de provincie.

Shane se stabileste o perioada in casa colonistului, care are probleme cu pamantul pe care-l detine si care este dorit de fermier. Aici, eroul o farmeca poate prea mult pe sotia cuminte a acestuia si-l initiaza pe baietel in trasul cu arma. Wilson, ucigasul platit, este adus pentru a-i elimina pe colonisti, si ar avea toate sansele, daca Shane n-ar interveni in favoarea acestora.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.