Procurorii DIICOT au finalizat ancheta in dosarul penal deschis pentru a afla care sunt persoanele care l-au ajutat pe sirianul Omar Hayssam (foto) sa fuga din Romania, fapt lasat cu demisiile a doi sefi de servicii secrete si a procurorului general
Procurorii DIICOT au finalizat ancheta in dosarul penal deschis pentru a afla care sunt persoanele care l-au ajutat pe sirianul Omar Hayssam (foto) sa fuga din Romania, fapt lasat cu demisiile a doi sefi de servicii secrete si a procurorului general de atunci, Ilie Botos.
Au fost trimisi in judecata armatorul Mustafa Tartoussi si fratii Mukhles si Mahmoud Omar, pentru inlesnirea iesirii din tara a unei persoane despre care se cunostea ca este cercetata pentru fapte de terorism. Totodata, Omar Hayssam, despre care aflam ca, de fapt, nu mai era bolnav, a fost si el trimis in judecata, in lipsa, pentru  trecere frauduloasa a frontierei de stat. Procurorii au mai cerut Curtii de Apel Bucuresti sa dispuna si expulzarea inculpatilor, dupa ramanerea definitiva a sentintei de condamnare sau dupa executarea pedepsei cu inchisoarea.


Procurorii DIICOT au cerut instantei si arestarea preventiva a lui Mustafa Tartoussi, argumentandu-si solicitarea si pe "circumstantele personale ale acestuia, existand indicii ca va incerca sa fuga sau sa se sustraga in orice mod de la judecata, anchetatorii apreciind ca inculpatul ar putea incerca parasirea teritoriului Romaniei chiar si in mod fraudulos in perioada urmatoare", potrivit Ministerului Public. De precizat ca Tartoussi a avut interdictia de a parasi tara pana la data de 12 noiembrie a.c., cand instanta a revocat masura.


FUGA, PLaNUITÃ…. Respectand planul intocmit de Omar Hayssam, cei trei l-au ajutat sa dispara din Romania, la bordul navei Iman T, aflata sub pavilion Coreea de Nord, deplasarea finala in vederea plecarii din tara realizandu-se in 29 iunie 2006. Fratele Mahmoud l-a insotit pana la Constanta, iar fratele Mukhles a avut rolul acoperirii disparitiei din locuinta de la Bucuresti. Preluarea lui Hayssam s-a realizat in noaptea de 29/30 iunie, in intervalul orar 00:12-02:37, de la un punct situat in afara portului, traseul incluzand zona locuintei din Constanta a lui Tartoussi. Armatorul l-a preluat pe fugar si l-a insotit pana la nava comandata de varul sau Yousef Tartoussi, urcandu-l pe Hayssam la bord cu putin inainte de ora 2:00. Yousef a confirmat in fata autoritatilor libaneze, la 18 octombrie a.c. "plecarea conspirata a lui Omar Hayssam din Romania la bordul navei Iman T, in baza unui plan executat si supravegheat de inculpatul Tartoussi Mustafa". Fugarul a fost ascuns intr-una din cabinele marinarilor. Cand nava a ajuns in portul egiptean Alexandria, Hayssam a fost "preluat" de cunostinte ale lui Mustafa, pentru a evita autoritatile de frontiera. Fugarul a fost debarcat, la 18 iulie 2006, in Portul Tartous, Siria. Primul termen al procesului a fost stabilit pentru 13 decembrie.

Rechizitoriu Hayssam (format doc)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.