Premierul moldovean Vasile Tarlev sustine ca diplomatii romani de la Consulatul din Chisinau nu sunt demni de lauda, pentru ca au inlocuit un sistem birocratizat si dubios de eliberare a vizelor cu altul la fel de umilitor. Incepand de sa
  Premierul moldovean Vasile Tarlev sustine ca diplomatii romani de la Consulatul din Chisinau nu sunt demni de lauda, pentru ca au inlocuit un sistem birocratizat si dubios de eliberare a vizelor cu altul la fel de umilitor. Incepand de saptamana aceasta programarea pentru depunerea dosarelor nu se mai face on-line, ci dupa principiul "primului venit". Prin urmare, ca sa prinda un loc mai in fata, moldovenii solicitanti de viza sunt nevoiti sa stea inclusiv noaptea la poarta Consulatului romanesc. Premierul Vasile Tarlev a spus ca Bucurestiul ar trebui sa fie mai mult preocupat de problema birocratiei de la consulat si sa nu transforme administratia de la Chisinau in "tap ispasitor".       Noua procedura de solicitare a vizelor romanesti a fost introdusa marti. Desi cozile in fata Consulatului din Chisinau au crescut vizibil in ultimele zile, oamenii par multumiti, pentru ca, spun ei, au "mai multa claritate ca pana acum". In momentul in care ajunge la Consulat, solicitantul de viza primeste un bon cu un numar de ordine. Singura problema, spun oamenii, este ca la poarta Consulatului au si aparut indivizi care vand, deocamdata ieftin, aceste numere.   Cel mai nemultumit pare a fi, insa, premierul moldovean Vasile Tarlev, care a declarat ca "moldovenii formeaza cozi la Consulatul romanesc din cauza sistemului birocratizat de acordare a vizelor". Potrivit lui, deschiderea altor doua consulate romanesti in Republica Moldova nu ar fi solutionat problema: "S-a constatat ca deschiderea consulatelor nici decum nu va solutiona problema. Cu regret este politizata, sofisticata... In loc cei responsabili sa ne ocupam de crearea conditiilor aici, in sistem, noi cautam nu stiu pe cine tap ispasitor", a subliniat premierul moldovean.   De data aceasta Vasile Tarlev pretinde ca vine si cu o solutie. El a spus ca "este necesar sa patrundem in esenta problemelor si de a hotari asa cum hotarasc toate tarile lumii... Un exemplu bun este Bulgaria - de a anula plata pentru viza, pentru tranzit si pentru aceste birocratizari sofisticate, politizate de unii functionari birocratici. Este necesar de a gasi solutii ca cetateanul sa nu fie la coada, omul sa nu sada cu noptile in rand. Atunci, evident, vom aprecia pozitiv... Pana atunci este imposibil de a lauda pe cineva".   Ambasada Romaniei din Chisinau a anuntat ca s-a renuntat la programarile on-line, deoarece procedura nu era functionala. Presa de pe cele doua maluri ale Prutului a deconspirat vara aceasta o intreaga retea mafiota care facea bani pe seama acesteia. Consulatul promite ca va primi zilnic cate 400 de cereri. Acest numar va creste pana la 600 de cereri dupa 1 decembrie cand Consulatul isi va schimba sediul intr-un edificiu mai mare promis de primarul liberal Dorin Chirtoaca.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.