Societatea capitalista a terminat ce incepuse cea de dinaintea ei: omul nou. Si e chiar mai naspa decat in proiect, cu toate ca are ceas mult mai misto la mana.

In vremea tineretii mele, un critic imprudent al regimului fesenist presupunea
Societatea capitalista a terminat ce incepuse cea de dinaintea ei: omul nou. Si e chiar mai naspa decat in proiect, cu toate ca are ceas mult mai misto la mana.

In vremea tineretii mele, un critic imprudent al regimului fesenist presupunea ca va fi nevoie de cateva decenii pentru ca tinerele generatii sa preia puterea morala in societate. Logica era din Scripturi: Moise si el umblase cu evreii prin desert 40 de ani, ca sa-i scape de obiceiurile proaste ale sclavilor si sa-i obisnuiasca cu libertatea.


N-am urmarit povestea indeajuns ca sa-mi dau seama daca lui Moise i-a reusit trucul. In cazul nostru insa, rezultatele sunt mai degraba dezastruoase: tanara generatie e capabila de ticalosii chiar mai mari decat cea trainuita sub comunism. Suntem mai pupaciosi in fund, mai sapatori la temelie, mai arivisti si mai lipsiti de morala decat a fost vreodata chiar si cel mai nefericit dintre utecisti.


Cum naiba s-a intamplat chestia asta? De ce fibra morala a natiunii, in loc sa se intareasca in aerul rece al libertatii s-a lasat si mai mladioasa in voia vantului? De ce sunt tineri chiar mai idioti si mai spagari decat parintii lor? De ce nou-venitii din companii sunt mai prost pregatiti si mai plini de vorbe goale decat maturii? De ce peste tot, generatia "asteptata" nu doar ca nu schimba obiceiurile rele, ba chiar vine cu altele noi, de la Roma sau New York?


Hai ca n-avem raspunsuri, dar nici nu ne trebuie. Nu mai e vremea raspunsurilor, ca sa fiu mai exact, nu mai e rating pentru ele. Morala e chestie de manual de Corporate Social Responsability, nu fapt de viata. E problema de GDS, nu de piata Crangasi. Si e chestie de oportunitati, nu de educatie sau statut social. Furi cand ai ce. Nu cand n-ai nimic impotriva.


In vremea cand inca se mai punea problema moralei, saracia era citata intre cauzele depravarii poporului. Ei bine, iata ca cei mai imorali sunt tocmai aia bogatii. Si nu ma refer la marii bogatasi, ci la o buna parte din clasa medie, care construieste avere aici pactizand cu modul de operare al locului. Spaga e comuna in contracte comerciale intre companii private. Santajul e procedeu care se invata in copilarie, nu la batranete. Urcusul pe scara sociala implica aliante, nu competente. Sa stii pe cine sa dai vina e cu mult mai important decat sa stii pur si simplu.


O alta explicatie pe care am auzit-o era tulburarea ordinii elitelor, aruncarea peste orase cu halci intregi de populatie rurala, dezradacinata si lipsita de repere in noua lume. Dar suntem deja la a doua sau a treia generatie de oraseni. Lumea a invatat, ai putea crede, sa stea la stop. Sa nu intre pe contrasens, sa nu arunce pe jos in orasul comun, mizeria din masina. Cat de greu dispare taranul care arunca balegarul pe camp din orasanul care-si imprastie mizieria pe strada?


Cine stie? Intre timp, oricum selectia naturala merge inainte, cu avionul. Si pleaca de aici tocmai aia care s-au saturat de felul asta gros, mistocar, obtuz si smecheresc al natiunii. Cei ramasi se combina intre ei, iar genele, saracele isi fac datoria sa constate ca asta e cheia succesului in acest ecosistem. Rezultatul se vede in scoli si licee si in curand in facultati, unde nici macar la cornete nu mai foloseste pagina de roman. Semintele se vand la tipla, promovarea se gaseste in familie, succesul se construieste prin achizitii de bunuri, nu de knowledge.

M-am gandit la asta, recunosc, aruncand o privire la peisajul de care sunt, intamplator mai aproape, cel al marketingului si al jurnalismului. Unde cinismul e acum vazut ca accesoriu la masina, nu ca tara de caracter.

In lumea asta, un tanar nu se mai intreaba daca e moral sau nu ceea ce i se da de facut. Ci daca nu cumva lua mai mult, pentru aceeasi ticalosie, in alta parte.

Culmea e ca are dreptate: ticalosia altuia e in general mai bine retribuita cu pana la 20 la suta. Asa zic sondajele.

Daca n-or fi cumva si ele masluite.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.