Mult timp in preajma lui '89 la noi se importa alta cafea instant decat Nescafe. Dar consumatorii ii ziceau tot nescafe; sau, mai simplu, nes. Putini romani stiau pe atunci ca Nescafe era un cuvant-valiza intre numele producatorului Nestle si cuvantu
Mult timp in preajma lui '89 la noi se importa alta cafea instant decat Nescafe. Dar consumatorii ii ziceau tot nescafe; sau, mai simplu, nes. Putini romani stiau pe atunci ca Nescafe era un cuvant-valiza intre numele producatorului Nestle si cuvantul cafe. Dar stiau bine ca Nescafe este cafeaua solubila prin excelenta.
Autorul acestor randuri a facut parte dintr-un colectiv de publicitari care, la inceputul anilor '90, avea misiunea sa ii dezvete pe romani sa zica nes; si sa ii „educe" sa spuna cafea solubila. Concurenta de atunci avea o tentativa similara, autodefinindu-se insa cafea instant. Aceasta ambiguitate de termeni se pare ca n-a ajutat nici unora, nici altora: lumea a continuat sa spuna nes, chiar si in instante cat de cat oficiale, cum ar fi meniurile restaurantelor (deseori ortografiat „ness"). Orice atare demers a palit insa in fata marilor campanii ale Nescafe-ului, care a intrat in Romania pe poarta din fata, in chip de „real thing". Cand, peste cativa ani, subsemnatul avea sa lucreze pentru Nestle Romania, nu se mai cerea definita categoria (spre deosebire de alte branduri celebre, Nescafe nu era deranjat de intrarea numelui sau in randul substantivelor comune). Confuzia era justificata, etimologia dedubla istoria; compania Nestle fiind cea care a lansat cafeaua solubila sub forma de praf; si, mai tarziu, varianta de cafea solubila granulata, de mare succes in zilele noastre.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.