PUNCTUL PE EI
N-avem incotro. Pana spre primavara trebuie sa ne punem pofta-n cui. Gata cu fotbalul bucuriei. Singura echipa a romanilor care ne-a reparat orgoliul in competitie cu strainii, cea nationala, a intrat in hibernare. Soarta i se va j
PUNCTUL PE EI
N-avem incotro. Pana spre primavara trebuie sa ne punem pofta-n cui. Gata cu fotbalul bucuriei. Singura echipa a romanilor care ne-a reparat orgoliul in competitie cu strainii, cea nationala, a intrat in hibernare. Soarta i se va juca peste an in afara terenului.


Nationala va cutreiera prin nelinistile si prin iluminarile lui Victor Piturca. Inspre cantonamentul framantarilor sale, jucatorii vor trimite mesaje de la distanta. E loc de buna concurenta la nationala. Parte dintre fotbalistii care au dus cu greu trena preliminariilor traiesc sub apasarea gandului ca pot pierde pozitiile vremelnic castigate. Pozitii care sunt vizate de candidaturile aspirantilor aflati deocamdata sub comanda lui Emil Sandoi. Torje si Deac au primit deja salutul sperantei din partea lui Piturca. Eliminarile din lotul cu care au fost abordate meciurile cu Bulgaria si Albania vor mai fi fortate si de revenirea in joc a fotbalistilor valorosi care au stat din cauza unor accidentari durabile. Oricum, cand ii va fi cel mai greu selectionerului, as vrea ca aceasta greutate sa-i vina dificultatea de a alege. Pentru ca au fost si destule momente in care el a trebuit sa gestioneze situatii de criza.


Nationala nu va popula peste an doar insomniile lui Victor Piturca. Doua importante regrupari de forte o vizeaza direct. Va fi repartizata, la voia intamplarii si a unor ierarhizari aproximative, intr-una dintre grupele turneului final al Campionatului European din Austria si Elvetia. Cred ca discutiile pe aceasta tema sunt parazitate excesiv de ideea sansei si a nesansei. O asemenea abordare este paralela cu anvergura competitiei. Cand te afli in grupul primelor 16 reprezentative ale Europei nu poti trai cu speranta desarta ca norocul te va ajuta sa-ti inalti statuie pe carca unora mai schiopi decat tine. Joci pe viata si pe moarte. Joci la victorie indiferent de valoarea adversarului pe care-l intalnesti. Doar astfel reusita te va face mandru, doar astfel iti poti asuma cu demnitate chiar si esecul.


Aceeasi logica impusa de corecta definire a competitiei sportive functioneaza si la tragerea la sorti a grupelor preliminare pentru mondialul din 2010. Astept ceremonia care va avea loc duminica la Durban doar cu o mare curiozitate si nicidecum tensionat. Adversari seriosi vin din orice urna valorica. Lectia europeana confirma aceasta realitate. Olanda, girata ca favorita de 99,99% dintre pariori, face reverente de pe pozitia secunda in timp ce Romania s-a instalat cu tupeu pe primul loc al grupei. Momentul ne permite sa fim obraznici asa cum altadata am fost obligati sa coboram privirea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.