18.267.634 de cetateni cu drept de vot sunt asteptati la urne, maine, intre orele 7:00 si 21:00, sa-si aleaga, in premiera, reprezentantii in Parlamentul European. Tot in premiera, romanii se vor pronunta prin referendum, in aceeasi zi, si in acelasi
18.267.634 de cetateni cu drept de vot sunt asteptati la urne, maine, intre orele 7:00 si 21:00, sa-si aleaga, in premiera, reprezentantii in Parlamentul European. Tot in premiera, romanii se vor pronunta prin referendum, in aceeasi zi, si in acelasi interval orar, asupra introducerii unui nou sistem de vot.

Pentru prima data in istoria post-decembrista, romanii sunt chemati sa-si exercite dreptul de vot de doua ori in aceeasi zi. 18.267.634 de cetateni inscrisi in listele electorale permanente sunt asteptati maine, intre orele 7:00 si 21:00, sa-i aleaga pe cei 35 care ii vor reprezenta in Parlamentul European (PE). Tot in aceeasi zi, alegatorii vor trebui sa se pronunte, in urma referendumului organizat de presedintele Traian Basescu, si asupra introducerii votului uninominal pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului. Romanii din Noua Zeelanda vor fi primii care vor vota, la sectia deschisa la Wellington. Avand in vedere decalajul orar, sectia se va deschide, potrivit orei Romaniei, sambata, la ora 21:00. Ultimele birouri de vot vor fi deschise la Los Angeles si San Francisco, duminica la ora 17:00. Prima informare a prezentei la referendum va fi data publicitatii de BEC la ora 12:30 (ora de referinta fiind 11:00), iar ultima la ora 21:30 (ora de referinta fiind 20:00). Pentru PE ultima prezenta va fi data la ora 22:30.


SECTII DE VOT. Potrivit MIRA, pentru cele doua procese de vot au fost organizate la nivelul intregii tari 34.678 de sectii de votare (cate 17.339 pentru fiecare proces de vot). Pe langa acestea, au mai fost organizate de MAE si MApN 190 de sectii in strainatate. Nu vor lipsi sectiile de votare de pe langa ambasade si consulate, unitati militare, spitale, camine de batrani, precum si de pe navele sub pavilion romanesc si platformele maritime. Nu vor fi organizate sectii de votare in gari si aeroporturi pentru ca procesul electoral sa nu poata fi fraudat. Pentru a evita bulversarea cetatenilor, sectiile de votare pentru referendum ce vor fi organizate in aceleasi incite, dar nu in aceeasi incapere, cu cele pentru PE vor fi indicate cu prescurtarea "RVU".


CU CE VOTÃ…M. Exercitarea dreptului la vot se va face in baza cartii de identitate sau a buletinelor, a cartii de identitate provizorie, a pasaportului de serviciu sau a celui diplomatic. Potrivit unei hotarari luate de BEC, in ziua referendumului studentii si elevii trebuie sa prezinte la sectia de votare, pe langa actul de identitate, si carnetul de student sau de elev. Persoanele care au nevoie sa-si schimbe documentele de identitate, vor putea face acest lucru inclusiv duminica, programul de lucru al serviciilor de evidenta populatiei fiind modificat in acest sens. Astfel, cei interesati vor putea merge la sectiile de politie sambata intre orele 8:00 si 20:00 si duminica intre orele 7:00 si 21:00. Potrivit legii, au dreptul de a vota toti cetatenii romani care au implinit 18 ani pana duminica inclusiv, cu exceptia debililor si a alienatilor mintal pusi sub interdictie, precum si a persoanelor condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.


LISTELE ELECTORALE. Cetatenii vor vota pe baza listelor electorale permanente, suplimentare si speciale. Pe cele suplimentare vor fi inscrise, pe baza actului de identitate, persoanele care voteaza la o alta sectie de votare decat cea de domiciliu. Pe listele speciale vor fi inscrisi de presedintele biroului electoral al sectiei de votare alegatorii care fac dovada cu actul de identitate ca domiciliaza in zona arondata sectiei de votare respective, dar au fost omisi din lista electorala permanenta. Alegatorii care vor fi trecuti pe listele speciale vor trebui sa completeze o declaratie tipizata in care sa declare ca nu si-a mai exercitat dreptul de vot la o alta sectie. Cetatenii straini cu domiciliul in Romania care au obtinut adeverintele emise de catre AEP vor putea vota numai pentru alegerile europarlamentare.


COSTURI. Pentru organizarea euroalegerilor Executivul a alocat 88 milioane RON, iar pentru referendum 47 milioane RON. In total, cele doua procese electorale vor costa statul roman 135 milioane RON. Pentru fiecare proces de vot au fost tiparite 20.459.635 de buletine de vot si timbre autocolante si au fost realizate 87.615 stampile cu mentiunea votat. Masurile de ordine si siguranta publica pe timpul desfasurarii proceselor de vot vor fi asigurate de peste 50.000 lucratori ai MIRA.


PARLAMENTUL EUROPEAN. 551 de candidati isi vor disputa cele 35 de locuri pe care Romania are dreptul sa le ocupe in PE. In cursa s-au inscris reprezentantii a 13 partide si un singur candidat independent - episcopul reformat Laszlo Tökes. Cinci partide din cele 13 sunt parlamentare - PSD, PNL, PRM, PD si PC, sase neparlamentare - PNTCD, PIN, PNG, Partidul Verde, PAS si PLD, doua organizatii ale minoritatilor nationale, una parlamentara si una neparlamentara, UDMR, respectiv Partida Romilor "Pro Europa". Cei mai multi dintre candidatii propusi de partide pentru a ne reprezenta in PE sunt ingineri, economisti, juristi si medici. La sectia de votare, alegatorul va primi un buletin, pe fiecare pagina a acestuia fiind patru formatiuni, pe care va trebui sa aplice stampila cu mentiunea "VOTAT" in dreptunghiul unde se afla enumerati candidatii partidului preferat si nu in afara lui, altfel votul fiind anulat.


REFERENDUM. Pentru ca referendumul sa fie validat, la urne trebuie sa se prezinte, potrivit legii, jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale, adica aproximativ 9.135.000 de cetateni. "Sunteti de acord ca, incepand cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul Romaniei, toti deputatii si senatorii sa fie alesi in circumscriptii uninominale, pe baza unui scrutin majoritar in doua tururi?" este intrebarea la care trebuie sa raspunda, aplicand stampila pe "DA" sau pe "NU", jumatate plus unul dintre cei care se prezinta la urnele de vot pentru ca acest tip de scrutin sa fie aprobat sau respins. Asadar, pentru ca legea cere prezenta a 9.150.000 de cetateni la urnele de vot pentru ca sa fie validat referendumul, inseamna ca 4,5 milioane de romani trebuie sa se pronunte favorabil pentru ca tipul de vot propus de presedinte sa fie validat de Curtea Constitutionala.


UNINOMINALUL. In urma scrutinului propus de presedinte, parlamentarii vor fi alesi in acelasi mod ca si primarii. Partidele nu vor mai putea participa la alegerile parlamentare cu liste, candidatii urmand sa isi aleaga un colegiu pe care doresc sa il reprezinte in Legislativ. Asadar, va fi ales parlamentar cel care obtine in colegiul in care candideaza jumatate plus unu dintre voturile valabil exprimate. Daca nici unul dintre candidati nu cumuleaza aceasta majoritate, primii doi clasati, in ordinea voturilor primite, vor participa la un al doilea tur de scrutin, fiind declarat ales cel care va intruni numarul cel mai mare de voturi. Potrivit presedintelui Basescu, prin introducerea votului uninominal majoritar in doua tururi de scrutin, Romania va avea 120 de senatori si 240 de deputati, ceea ce inseamna o reducere cu 30% a numarului de parlamentari. Presedintele a ales varianta unui referendum, desi premierul Tariceanu isi asumase raspunderea pe un alt sistem de vot uninominal, cel promovat de APD. In varianta premierului se urmareste o reprezentare corecta in Parlament a optiunilor electoratului, astfel incat daca un partid politic se bucura prin candidatii sai de sprijinul a 40% dintre alegatori, tot 40% sa fie si procentul de locuri pe care il ocupa in Parlament. Concret, intr-un colegiu uninominal va fi declarat castigator candidatul care a obtinut cele mai multe voturi. In a doua faza, fiecare partid primeste un numar de mandate in functie de scorul obtinut la nivelul circumscriptiei electorale. Daca un partid obtine mai multe mandate decat candidatii inscrisi in cursa, mandatele in plus vor fi directionate catre lista de rezerva propusa de partidul respectiv. Campania electorala pentru ambele procese electorale se incheie in aceasta dimineata, la ora 7:00.  Dupa campanie - Dan Voiculescu va demasca abuzurile  SCOP. Prin evenimentul de la Bacau, Dan Voiculescu a dorit sa faca un apel la liniste sociala si calm pe scena politicaPresedintele PC, Dan Voiculescu, a anuntat ieri la Bacau, unde a participat la evenimentul "Stop nedreptatii!", organizat de conservatori, ca dupa campania electorala isi va concentra toate actiunile impotriva nedreptatilor suferite de romani. "Finalul campaniei nu pune punct demersurilor pe care le-am desfasurat in aceste luni pentru a corecta nedreptatile care ii apasa pe romani. Dimpotriva, dupa campanie voi concentra toate actiunile politice si personale pentru a demasca si a corecta abuzurile si nedreptatile la care sunt supusi romanii, fie ca este vorba despre pensionari, despre micii intreprinzatori sau despre romanii din Transilvania", le-a spus Dan Voiculescu celor aproape 2.000 de oameni prezenti la evenimentul gazduit de Sala Sporturilor. Liderul PC a anuntat ca prima actiune de acest gen va avea loc la 1 Decembrie la Sfantu Gheorghe, pentru a le arata romanilor din Transilvania ca au un sprijin "in lupta lor de zi cu zi".

APEL LA CALM. Dan Voiculescu a tinut sa sublinieze ca prin evenimentul organizat la Bacau a dorit sa faca "un apel  la liniste sociala si calm pe scena politica si o invitatie la revenirea la adevaratele prioritati: bunastarea si traiul oamenilor de zi cu zi". "Avem parte in ultima vreme numai de conflicte, numai de certuri intre presedinte si Guvern, intre presedinte si partide. Iar in tot acest conflict uitam ca singura prioritate este imbunatatirea vietii de zi cu zi a oamenilor. Pentru ca acesta este singurul lucru de care au nevoie romanii", a conchis Voiculescu.
Carmen Vintila
Postreferendum - Consultari sub semnul intrebariiMajoritatea politicienilor sunt sceptici cu privire la utilitatea consultarilor pe care presedintele Basescu intentioneaza sa le organizeze daca la referendumul de maine se vor prezenta sapte milioane de romani, din care sase milioane vor vota "DA".

Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a declarat ieri ca seful statului va trebui sa demonstreze care este utilitatea acestor consultari, in timp ce vicepresedintele PNL Ludovic Orban nu vede rostul lor si sustine ca nu va participa la acestea.

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anuntat si el ca nu va merge la consultari si le-a cerut membrilor si simpatizantilor partidului sa boicoteze referendumul.

In schimb, presedintele Consiliului Executiv al PC, Codrut Seres, a declarat ca prezenta sau nu a conservatorilor la aceste consultari va fi decisa de Biroul Politic al partidului.

De partea cealalta, liderul UDMR, Marko Bela, anunta ca se va prezenta la consultari, iar secretarul general al PD, Vasile Blaga, considera ca acestea sunt in logica electoratului.  Laviania Dimancea
Scrisori - Olteanu nu se lasa Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, i-a trimis ieri presedintelui Traian Basescu si cea de-a saptesprezecea scrisoare prin care ii solicita acestuia sa promulge proiectul de vot uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea.

Din momentul in care legea a ajuns la Cotroceni, seful statului a primit zilnic scrisori de la Bogdan Olteanu, pe care le va deschide insa abia luni, cand le va primi pe toate 20, numarul reprezentand termenul prevazut de lege pentru promulgare.

"In sistemul dumneavoastra, numarul de circumscriptii electorale este mult prea mare, fiind necesare 450 de circumscriptii uninominale. Costurile unei astfel de organizari vor fi mult mai mari pentru stat. (...) In sistemul aprobat de Parlament in urma angajarii raspunderii Guvernului, numarul circumscriptiilor se va reduce la jumatate, fapt care implica o diminuare a costurilor", ii scrie Bogdan Olteanu presedintelui Basescu. Seful statului a contestat proiectul Guvernului la Curtea Constitutionala, anuntand aseara ca, daca acesta va fi declarat constitutional, il va promulga. Carmen Vintila



Observatori APDPeste 1.000 de observatori din partea Asociatiei Pro Democratia (APD) vor observa desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European atat in tara, cat si in strainatate.
In plus, APD a infiintat o linie telefonica care va fi disponbila maine intre orele 6:00 si 22:00, la care cetatenii prezenti la vot pot semnala nereguli in sectiile de votare. Numarul (0800.070.100) poate fi accesat gratuit din retelele Romtelecom, Orange si Vodafone.


Interdictii si sanctiuniPrimarii si viceprimarii nu au dreptul sa stationeze in incinta sectiilor de vot organizate pentru euroalegeri mai mult decat timpul necesar pentru a vota si nici sa intervina in procesul de desfasurare a scrutinului, de numarare a voturilor, de stabilire si consemnare a rezultatului scrutinului, potrivit unei decizii a BEC. Comercializarea bauturilor alcoolice in sectiile de votare este interzisa.  Persoanele care ofera bunuri sau bani pentru a influenta votul alegatorului pot fi pedepsite cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. De asemenea, exercitarea dreptului de vot de doua sau mai multe ori reprezinta infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani, tentativa fiind si aceasta pedepsita. Cei care vor introduce in urna un numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori vor primi intre 2 si 7 ani de inchisoare. Violarea secretului votului se pedepseste cu inchisoare
de la 6 luni la 3 ani.


Prezenta redusaNici presedintele Traian Basescu, nici premierul Tariceanu si nici ministrul de Interne, Cristian David, nu cred ca cele doua scrutinuri vor scoate foarte multi oameni din case pentru a merge la vot. Seful statului a sustinut ca exista riscul ca referendumul sa nu fie validat, urmare a prezentei reduse la urne, cauzele fiind informarea deficitara a populatiei si faptul ca Executivul nu a asigurat conditii de vot. La randul sau, premierul Tariceanu a spus ca numarul votantilor la alegerile pentru PE va fi unul mediu, deoarece partidele sunt incapabile sa se concentreze pe teme europene, iar romanii sunt mai mult interesati de alegerile interne decat cele europene. "Nu cred ca oamenii vor veni in numar considerabil de mare la vot si nu cred ca vom atinge cifra de 50 la suta nici la euro-parlementare, nici la referendum", a apreciat si ministrul de Interne, Cristian David.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.