America, tara a fagaduintei, a marcat imaginarul colectiv al europenilor foarte multa vreme si inca mai sunt destui care viseaza sa ajunga in Lumea Noua. Au fost realizate multe filme despre imigrantii care isi parasesc tara si parcurg un drum lung p
America, tara a fagaduintei, a marcat imaginarul colectiv al europenilor foarte multa vreme si inca mai sunt destui care viseaza sa ajunga in Lumea Noua. Au fost realizate multe filme despre imigrantii care isi parasesc tara si parcurg un drum lung pe uscat si pe apa pentru a ajunge in locul unde toate idealurile lor par ca se vor implini.
Am putea aminti aici "America, America" al lui Elia Kazan, despre unchiul regizorului armean care viseaza cu ochii deschisi la lumea de peste ocean si care, dupa multe umilinte, reuseste sa ajunga aici.
Eroii filmului realizat Emanuele Crialese sunt o familie de sicilieni care, fascinati de pozele din America in care morcovii sunt mari de un metru (acum am spune ca sunt iradiati) hotarasc sa plece intr-o lunga calatorie spre o tara de basm. Suntem la inceputul secolului 20, cand oamenii nu aveau nici televizoare, nici radiouri, asa ca singura lor sursa de stiri sunt povestile fanteziste ce circulau din gura in gura. Intr-o astfel de poveste se spunea ca in California sunt rauri de lapte. Pentru acesti sicilieni needucati, care toata viata au cultivat pamantul, America pare intruchiparea raiului de pe pamant. Emanuele Crialese isi priveste cu duiosie personajele. Iar ca spectator, stand alaturi de ei doua ore cat dureaza pelicula incepi sa ii intelegi si sa le accepti superstiile.
Filmul "Nuovomondo" nu aduce pe ecrane o poveste noua. Ceea ce face aceasta pelicula buna este abordarea antropologica pe care o adopta Emanuele Crialese. Este interesant sa vezi cum o astfel de imagine nastrusnica a Americii patrunde in mintea unor oameni care au trait generatii de-a randul in acelasi loc si cum aceasta imagine ii face sa lase tot ce aveau si sa plece spre ceva complet diferit lumii lor. Aceasta imagine fantezista se pliaza pe supertitiile lor ancestrale si in momentul in care in mintea acestor oameni simpli se produce un declic nu mai e cale de intoarcere.
Nuovomondo este in acelasi timp si drama, si comedie, un film presarat cu viziuni suprarealiste in care imaginile au un rol important in creionarea povestii.
Filmografie regizor Emanuele Crialese
Nuovomondo (2006)
Respiro (2002)
Once We Were Strangers (1997)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.