Volumul tranzactiilor imobiliare a atins nivelul de 2 miliarde de euro in 2007, fara insa a lua in calcul vanzarile dintre persoanele fizice. Deprecierea leului si cresterea inflatiei ar putea sa incetineasca aceasta afacere. In plus, numarul de mall
Volumul tranzactiilor imobiliare a atins nivelul de 2 miliarde de euro in 2007, fara insa a lua in calcul vanzarile dintre persoanele fizice. Deprecierea leului si cresterea inflatiei ar putea sa incetineasca aceasta afacere. In plus, numarul de mall-uri si hypermarketuri se apropie de saturatie.

Valoarea activelor din Romania ar putea scadea daca mai cresc dobanzile la credite si romanii nu se mai pot imprumuta atat de mult sau daca va creste fiscalitatea, caz in care statul atrage mai multi bani. Bancherii apreciaza ca daca puterea de cumparare va scadea, preturile apartamentelor noi va stagna si atractivitatea se va muta tot pe locuintele din blocurile vechi, mai ieftine. De fapt, in ciuda avalansei de proiecte imobiliare anuntate in Bucuresti nu au fost cumparate mai mult de 1.500 de locuinte noi pe parcursul anului 2007, dupa estimarile agentilor imobiliari. Problema este ca toate proiectele rezidentiale aflate in diferite stadii de constructie sunt in intarziere din cauza crizei de constructori care l-a randul sau a generat o crestere a salariilor in domeniu cu 25% numai in ultimul an. "Riscul este la investitori, adica la cei care au cumparat pentru a revinde si sunt nevoiti sa mai astepte doua-trei luni", a apreciat  Sergiu Oprescu, presedintele executiv Alpha Bank Romania.


El a mai spus ca afacerile imobiliare sunt alimentate de cresterea galopanta a veniturilor in tara noastra care permit credite imobiliare de valori din ce in ce mai mari. "Veniturile nete au crescut cu 25% in patru ani. Daca in urma cu doi-trei ani valoarea unui imprumut abia atingea 30.000 de euro, acum trece cu usurinta de 120.000 de euro", a spus Oprescu, la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, ARB si Alpha Bank.


COMPLEXE COMERCIALE. Dezvoltatorii de mall-uri si de hypermarketuri vor incepe sa aiba probleme in momentul in care vor incerca sa acceseze finantarea bancara. "Ne uitam foarte atent la locatie daca mai sunt alte centre in zona, la chiriasi", a declarat Oprescu. El a mai precizat ca in Romania avem foarte putine orase care permit existenta unui mall si ca din acest motiv piata centrelor comerciale va ajunge la saturatie in anul 2009.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.