Moneda nationala a coborat, ieri, aproape de 3,6 unitati pentru un euro, dupa ce in iulie ajunsese la maximul ultimilor cinci ani, de 3,0870 lei/euro, inainte ca problemele de pe piata financiara sa determine investitorii sa reduca plasamentele pe pi
Moneda nationala a coborat, ieri, aproape de 3,6 unitati pentru un euro, dupa ce in iulie ajunsese la maximul ultimilor cinci ani, de 3,0870 lei/euro, inainte ca problemele de pe piata financiara sa determine investitorii sa reduca plasamentele pe pietele emergente, considerate riscante. Piata de capital a fost la randul ei afectata, indicele BET inregistrand un declin de circa 15% numai in luna noiembrie. Analistii considera ca amplificarea deficitului de cont curent, nivelul ridicat al creditelor pentru locuinte si apropierea alegerilor generale vor alimenta tendinta descendenta a pietelor, in 2008. "Principalul element de vulnerabilitate este deficitul de cont curent. Exista conditii pentru deprecierea in continuare a leului, intrucat atmosfera de pe piata este total nefavorabila", a declarat Ionut Dumitru, analist la Raiffeisen Bank. Unii analisti cred ca leul ar putea beneficia de un scurt ragaz la sfarsitul anului, beneficiind de vanzarile de valuta de natura sezoniera, precum si de incasarile fiscale trimestriale. (E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.