Pana la sfarsitul anului, capacitatea de productie va creste cu 500.000 de toneGrupul Lafarge, unul dintre liderii de pe piata materialelor de constructii din Romania, a anuntat ca va majora pana la sfarsitul anului 2008 capacitatile de productie si
Pana la sfarsitul anului, capacitatea de productie va creste cu 500.000 de toneGrupul Lafarge, unul dintre liderii de pe piata materialelor de constructii din Romania, a anuntat ca va majora pana la sfarsitul anului 2008 capacitatile de productie si distributie cu peste un milion de tone de ciment la cele trei fabrici din Medgidia, Hoghiz si Targu Jiu, investitia totala pentru acest proiect ridicandu-se la 58 milioane euro. Procesul de majorare a capacitatii de productie se va desfasura in doua etape. Prima faza a acestui proiect este adaptarea dispozitivului comercial al companiei la nevoile pietei, fapt care va duce la extinderea capacitatii de productie cu 500.000 de tone, finalizarea acestei etape fiind programata pentru sfarsitul anului 2007, cea de-a doua etapa a proiectului fiind prevazuta pentru 2008. Totodata, in cadrul investitiilor anuntate sunt incluse achizitionarea a doua instalatii noi de asamblare si infoliere a cimentului in saci si actiunea de modernizare a doua mori de ciment.
"Sectorul constructiilor este unul dintre cele mai dinamice din Romania si ne asteptam ca aceasta crestere sa continue si in urmatorii ani. Astfel, am decis cresterea capacitatilor de macinare, de ambalare in saci si de ambalare-paletizare ale celor trei uzine de ciment din Medgidia, Hoghiz si Targu Jiu", a declarat, intr-un comunicat, presedintele Lafarge Ciment Romania, Philippe Questiaux.Capacitatea de productie va cresteIn paralel, pentru pregatirea sezonului de livrare 2009 - 2010, Lafarge analizeaza detaliile pentru demararea unui proiect constand in lansarea unor investitii majore in fabrica de la Medgidia pentru orientarea unitatii catre piata locala si cresterea suplimentara a capacitatii in Romania.
Activitatea grupului francez pe piata de ciment din Romania are o capacitate de productie care se situeaza in prezent in jurul cifrei de 5.5 milioane de tone, reprezentantii companiei dorind o crestere in urmatorii ani pentru a tine pasul cu dezvoltarea sectorului de constructii din Romania. De altfel, productia de ciment din tara noastra a crescut progresiv in ultimii 7 ani, de la 5.702.000 de tone in 2000 pana la 9.300.000 de tone in 2006, pentru anul in curs estimandu-se de asemenea o crestere. Reprezentantii companiei estimeaza cota de piata pe acest segment ca fiind de aproximativ 30-35%.Cote de piata de 22%, respectiv 35% pentru celelalte doua linii de activitatePe langa productia de ciment pe care o desfasoara, compania mai are doua linii de activitate: gips-carton si agregate&betoane. Infiintata in 2001, Lafarge Arcom Gips a luat nastere prin asocierea Lafarge si a companiei de constructii, Arcom Bucuresti ajungand la o paleta de produse de la placi de gips-carton pana la ipsosuri, gleturi si mortare de interior. Capacitatea de productie a companiei in ceea ce priveste productia de gips-carton este de 15 milioane de metri patrati pe an, iar cea de ipsos este de 45 de mii de tone pe an, din estimarile reprezentantilor Lafarge, cota pe piata a companiei in ceea ce priveste placile gips-carton si sistemele asociate este de 22%.
In ceea ce priveste activitatea de agregate si betoane, aceasta a inceput in anul 1999 din fuzionarea si integrarea societatilor Lafarge Agregate, Lafarge Comnird si Lafarge Betoane, capacitatea actuala de productie a companiei situandu-se la nivelul de 5 milioane de tone de agregate de cariera si blastiera anual. Lafarge opereaza in Romania 4 uzine de ciment, o statie de macinare, un terminal portuar de ciment, 3 uzine de ciment si placi de gips-carton, 8 balastiere si 14 statii de betoane. Lafarge Ciment estimeaza pentru acest an o crestere a cifrei de afaceri cu aproximativ 30%, la 300 de milioane de euro, cele trei divizii ale groupului francez inregistrand anul trecut o cifra de afaceri totala de circa 275 de milioane de euro, in crestere cu 20%. Lafarge Ciment a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 233,6 milioane euro, cu 29% mai mare decat nivelul consemnat in 2005, de 633,4 milioane lei. Profitul net a totalizat 78,8 milioane euro, in crestere cu 81%, iar la nivel mondial grupul Lafarge a inregistrat in anul 2006 o cifra de afaceri de 17 miliarde de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.