Evolutia depreciativa a leului a continuat si ieri, ea inregistrand chiar o accelerare. Depasirea de catre euro a pragului psihologic de la 3,6 lei, a multiplicat ordinele de cumparare de valuta, cotatiile urcand pana la 3,65 lei. "Starea de euforie
Evolutia depreciativa a leului a continuat si ieri, ea inregistrand chiar o accelerare. Depasirea de catre euro a pragului psihologic de la 3,6 lei, a multiplicat ordinele de cumparare de valuta, cotatiile urcand pana la 3,65 lei. "Starea de euforie de la inceputul anului, cand vedeam euro coborand sub 3 lei, a devenit istorie, punandu-se intrebarea daca moneda unica va reveni la pragul de 4 lei", comenta un dealer bancar. Starea de nervozitate din piata valutara a fost mare, la ea contribuind si ultimele declaratii ale premierului Tariceanu si ale guvernatorului BNR. Ambii s-au aratat multumiti de deprecierea leului, considerand ca nivelul de 3,1 lei era unul nesustenabil pentre economia romaneasca. Piata s-a deschis in jurul valorii de 3,5550 lei, fata de 3,5425 - 3,5455 la inchiderea de miercuri, presiunea pe cumparare ducand euro in jurul pranzului la valoarea de 3,6150 lei, BNR anuntand un curs mediu de 3,5944 lei, fata de 3,5393 lei, acum doua zile. Nu a urmat o perioada de marcari a profiturilor, ordinele de cumparare mentinandu-se, astfel ca in jurul orei 16:00 cotatiile din piata urcand pana la un maxim de tranzactionare de 3,6475 lei, nivel care nu a mai fost atins de la inceputul anului trecut Cursul mediu al dolarului a avansat si el, in ciuda evolutiei paritatii euro/dolar, de la 2,3930 la 2,4233 lei.
Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight in lei au scazut la 2,5-3,5% pe an de la 4-5% pe an, cat erau miercuri, ca urmare a lichiditatii ridicate de pe piata interbancara inaintea sfarsitului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii. Dealerii se asteapta ca dobanzile overnight sa se mentina la un nivel scazut pana pe 23 noiembrie, in ultima zi de constituire a rezervelor, dupa care sa revina la normal, in apropierea nivelului dobanzii de politica monetara, de 7,50% pe an. Pe pietele internationale moneda unica a atins un nou maxim istoric, de 1,4875 dolari, dupa ce acum doua zile urcase la 1,4855 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.