Maltitolul este unul dintre edulcorantii de sinteza care au fost recomandati ca fiind GRAS (Generally Recognised as Safe - acceptat in mod general ca fiind sigur pentru consum) din partea mai multor foruri de specialitate.

Maltitolul (E 965) este un edulcorant care face parte din familia indulcitorilor cunoscuti ca polioli, obtinut prin hidrogenarea maltozei rezultate din amidon. Formula sa chimica este C12H24011.  


UTILIZARE. E 965 se foloseste la prepararea ciocolatei, pentru prajiturile dietetice si pentru fructele uscate, dar ca si inlocuitor al zaharului. Maltitolul este cu 90% mai dulce decat zaharul, lasand un gust placut in gura, motiv pentru care poate fi folosit si singur, fara a fi combinat cu alti indulcitori. Maltitolul este preferat de cei din industria alimentara pentru ca are o remarcabila stabilitate termica si chimica. E 965 nu reactioneaza ca aminoacizi si nu da reactii Maillard.  E 965 nu este numai un substituit al zaharului, dar inlocuieste si grasimile, intrucat ofera o textura cremoasa produselor alimentare. Siropul de maltitol, E 965i, este compus in principal din D-maltitol, D-sorbitol, oligo si polizaharide hidrogenate.


EFECTE. Unul dintre efectele maltitolului asupra organismului este favorizarea aparitiei tulburarilor gastrointestinale. Exista totusi si un aspect pozitiv. Comparativ cu alti edulcoranti de sinteza, E 965 nu este cancerigen. Studiile au aratat ca poate fi utilizat in dietele de slabit, maltitolul avand 2,1 calorii/gram fata de zahar, care are 3,2 calorii/gram. Acesta reduce riscul cresterii glucozei din sange, ceea ce face din acest indulcitor unul recomandabil pentru diabetici. Maltitolul nu afecteaza dantura, intrucat nu este transformat in acizi in cavitatea bucala. Folosit in exces insa, poate avea efecte laxative.