La nivelul Capitalei se simte prezenta tot mai redusa a terenurilor dispuse pe suprafete medii si mari, in special in zonele preferate de developeri atat pentru dezvoltarea rezidentiala, cat si pentru construirea office-buildingurilor. Totusi, spre d
La nivelul Capitalei se simte prezenta tot mai redusa a terenurilor dispuse pe suprafete medii si mari, in special in zonele preferate de developeri atat pentru dezvoltarea rezidentiala, cat si pentru construirea office-buildingurilor. Totusi, spre deosebire de alte orase mari din lume, Bucurestiul are inca terenuri in interiorul orasului. Acestea apartin, de cele mai multe ori, fostelor fabrici ce urmeaza sa fie relocate in afara orasului, dar se mai pot gasi si loturi care au fost recastigate de fostii proprietari. In zona centrala si ultracentrala, deficitul de terenuri este si mai mare, aici rareori gasindu-se parcele de peste 1.000 mp. Cele mai multe oferte de terenuri din zonele ultracentrale abia depasesc 500 mp. Toate acestea sunt foarte profitabile, indiferent de tipul de constructie pe care intentioneaza sa il ridice dezvoltatorul. In acest sens, “cumparatorul, din dorinta de a nu ramane cu banii blocati, in terenul pe care il achizitioneaza, pe o perioada lunga de timp, cauta terenuri cu documentatia intocmita pentru o viitoare constructie. In conditiile in care piata este din ce in ce mai activa, iar timpul ajunge sa coste bani, vanzarea unui teren cu documentatia necesara presupune un mare avantaj: viitorul client nu mai este nevoit sa piarda saptamani, chiar luni intregi pentru a obtine o autorizatie de constructie. Obtinerea acestor acte poate dura de la 3 la 6 luni”, sustin specialistii companiei imobiliare EuroMetropola intr-un comunicat oficial. In piata exista totusi si proprietari care solicita pentru terenurile, fara aprobari preturi apropiate de cele propuse spre vanzare cu documentatia realizata. Suma ceruta de vanzatorii acestor terenuri este foarte apropiata de pretul terenurilor cu documentatia intocmita. Diferenta de pret intre cele doua tipuri de terenuri tranzactionate in piata este de 10% - 25%, din pretul total. “Un exemplu elocvent este un teren dispus pe 656 mp, pe Calea Calarasi. Proprietarul ofera la vanzarea terenului aviz de urbanism si PUZ (plan urbanistic zonal), care permite un regim de inaltime 2S+P+7. Pretul solicitat de proprietar este de 2750 euro/mp, dar in zona sunt vanzatori, a caror oferta pentru terenurile cu aceeasi suprafata, dar fara actele necesare, este apropiata de acest pret”, sustin consilierii EuroMetropola. Acestia mai spun ca “proprietarii insista sa vanda la un pret apropiat, sau uneori chiar la acelasi pret sub pretextul ca aceasta este valoarea zonei”.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.