Eric Trol, administrator adjunct al Bejart Ballet Lausanne (BBL), a anuntat ca celebrul coregraf francez Maurice Bejart (foto) (80 de ani) a murit. Detaliile au venit de la un prieten al coregrafului, Francois Weyergans, laureat al premiului Goncour
Eric Trol, administrator adjunct al Bejart Ballet Lausanne (BBL), a anuntat ca celebrul coregraf francez Maurice Bejart (foto) (80 de ani) a murit. Detaliile au venit de la un prieten al coregrafului, Francois Weyergans, laureat al premiului Goncour pe 2005: decesul a survenit in noaptea de miercuri spre joi, la ora 00.25 la Centrul medical din Lausanne. Singurele informatii privind starea sanatatii coregrafului dateaza de saptamana trecuta cand, primaria din Lausanne, anunta ca Bejart a fost internat pentru a urma un tratament cardiac si renal "strict" care urma sa dureze cateva saptamani.
Coregraful isi supraveghea activitatile companiei la cea mai recenta productie a sa "Ocolul lumii in 80 de minute" ("Tour du Monde en 80 minutes", aluzie la celebra povestire a lui Jules Verne "Ocolul pamantului in 80 de zile") - care, acum, a devenit ultima - chiar de pe patul de spital, intrucat pe 20 decembrie este programata premiera la Lausanne.
"Creatorul <<Ballet du XXe siecle>>, apoi al <<Bejart Ballet Lausanne>>, a avut, intr-adevar, un rol esential pentru a face ca dansul contemporan sa fie iubit de cat mai multi oamnei, fara a aluneca vreodata spre facil si fara a renunta la profunda sa exigenta de artist", a spus ministrul francez al Culturii, Christine Albanel, intr-un comunicat de presa preluat de nouvelobs.com.
Bejart Ballet Lausanne este, din 1987, ultima versiune a trupei lui Maurice Bejart, fondata la Paris, in 1954. Coregraful a locuit timp de 27 de ani la Bruxelles, unde ansamblul sau a luat forma "Ballet du XXe siecle".
O viata pentru balet
Fiu al filozofului Gaston Berger, Maurice Bejart (1 ianuarie 1927, Marsilia) a inceput sa danseze la 14 ani si a intrat la Opera de Paris in '45. S-a format ca dansator cu Madame Egorova, Madame Rousanne si Leo Staats, s-a specializat la Vichy (1946), apoi apoi la Londra. In urma unui turneu in Suedia cu Ballet Cullberg (1949), Bejart a descoperit resursele expresionismului coregrafic. Odata intors la Paris, a ales piese de Chopin pentru a-si exersa dansul, sub indrumarea criticului Jean Laurent. Mai tarziu s-a orientat catre coregrafie, odata cu montarea spectacolului "Symphonie pour un homme seul" (1955), muzica P. Henry si P. Schaeffer.
Primul succes dateaza din 1959 si se intituleaza "Le Sacre du printemps", dupa care se muta la Bruxelles si fondeaza "Ballet du XXe siecle", cu care va avea nenumarate spectacole. Bejart devine cunoscut si apreciat de public cu ocazia editiilor din 1967 si 1968 ale Festivalului de la Avignon.
In '87, Bejart pleaca la Lausanne, iar cu "Bejart Ballet Lausanne" va colinda toata lumea.
Activitatea coregrafului nu are un traseu linear, el respingand chiar ideea de "stil". Mijloacele artistice utilizate depind intotdeauna de proiectul creat. Scenarist de teatru, de spectacole de opera, regizor de film, Maurice Bejart a publicat si carti - romane, volume de memorii, jurnal intim, piese de teatru. De-a lungul carierei sale, a primit numeroase distinctii, precum cea acordata de imparatul Hirohito, care l-a ridicat la Ordinul Soarelui Rasare (1986) si cea a regelui Baudouin, care l-a numit Mare Ofiter al Ordinului Coroanei (1988). Japan Art Association i-a decernat prestigiosul Praemium Imperiale (1993), iar Fundatia Inamori l-a recompensat cu Kyoto Prize (1999). In 1994, Maurice Bejart a fost ales membru liber al Academiei de Arte Frumoase din Cadrul Institut de France.
In august 2002, el a creat o trupa noua, destinata tinerilor dansatori, "La Compagnie M", si, pentru aceasta, noul sau balet, "Mere Teresa et les enfants du monde". In octombrie 2003, ii aduce un omagiu lui Fellini, la implinirea a zece ani de la moartea cineastului, in "Ciao Federico". El primeste de la ambasadorul Frantei, in Elvetia, insigna de comandor al Ordinului Artelor si Literelor.
2004 este anul in care a sarbatorit o jumatate de secol la conducerea Companiei. El creeaza "L'Art d'etre grand-pere", in colaborare cu tineri dansatori din trupa. In 2005, creeaza "L'Amour-la Danse", spectacol care cuprinde peste zece extrase din cele mai faimoase spectacole de balet ale sale (prezentat si la editia din acest an a Festivalului Enescu). La acestea se adauga "Zarathoustra" si "Le Chant de la danse", "La Vie du danseur racontee par Zig et Puce" si "Le Tour du Monde en 80 minutes". (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.