Domnul presedinte Basescu Traian l-a avut ca oaspete pe Nursultan Nazarbaiev, presedintele Kazahstanului, tara devenita un El Dorado al energeticii. Avand un subsol burdusit cu hidrocarburi, kazahii sunt curtati de toata lumea. Invatand repede lectia
Domnul presedinte Basescu Traian l-a avut ca oaspete pe Nursultan Nazarbaiev, presedintele Kazahstanului, tara devenita un El Dorado al energeticii. Avand un subsol burdusit cu hidrocarburi, kazahii sunt curtati de toata lumea. Invatand repede lectia banului, noii regi ai capitalismului din spatiul ex-sovietic doresc sa iasa in lume. Pentru valorificarea bogatiei au nevoie de iesiri din clestele geografic in care sunt prinsi. Tranzactia-surpriza pe care a facut-o Dinu Patriciu cu principala companie de hidrocarburi din Kazahstan face parte dintr-un plan amplu de accesare a marelui consumator care este Europa. Romania este aleasa pentru acest joc lego drept un cap de pod pentru intrarea pe continent a petrolului din zona transcaspica.


Rafinaria Rompetrol si reteaua de distributie a grupului au devenit esentiale in strategia Kazahstanului. Domnului Basescu Traian i s-a explicat de catre Marele Licurici de ce trebuie sa-i zambeasca lui Nazarbaiev. Kazahul poate sa fie o alternativa la monopolul rusesc in aprovizionarea Europei cu hidrocarburi, si tocmai de aceea societatea lui Dinu Patriciu a fost recomandata cu caldura la vanzare.


Ati auzit vreun comentariu acid facut de Basescu Traian la adresa tranzactiei care il plaseaza pe Dinu Patriciu in fruntea topului bogatilor din Romania? Capacitatea de a se abtine sa spuna vorbe grele spre marele lui adversar arata o alta fata a presedintelui nostru, care tocmai s-a canit. Inseamna ca cineva totusi il tine in frau, ii controleaza excesele. Cine sa fie, cine sa fie?


Sa mergem la povestirea lui Claudiu Saftoiu, fost sef al SIE, care la momentul demisiei l-a intrebat pe seful statului: "Dumneavoastra sunteti ori cu romanii, ori cu rusii, ori cu americanii?". Raspunsul nu l-a primit, dar intrebarea putem sa ne-o punem si noi, in contextul vizitei lui Nazarbaiev.


Unii sunt sceptici ca liderul kazah ar lucra si el singur si de capul lui. De o mana il tine Putin, de cealalta, Bush si cu mana libera ii strange calduros mana lui Basescu. S-au intalnit asadar doi lideri cu grad zero de libertate, dar care umbla cu cioara vopsita, cum spune vechea vorba romaneasca.


N.B. Duminica, pentru ortodocsi este dezlegarea la peste, vin si ulei. Desteptandu-ne, sa nu alunecam mergand la referendumul Vopsitului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.