Colegiul CNSAS a decis joi ca PS Casian, episcopul Dunarii de Jos, nu a facut politie politica.

Decizia in cazul episcopului de la Galati a fost luata la limita de membrii Colegiului, documentele din arhiva fiind considerate de unii ca fiind relevante pentru activitati de politie politica. Surse din institutie au dezvaluit in urma cu doua luni ca acesta ar fi colaborat atit cu Securitatea, cit si cu Serviciul de Informatii Externe sub trei nume de cod - „Crin", „Casio" si „Casius". PS Casian este cunoscut de multi ani ca unul dintre ierarhii apropiati ai PF Daniel, ambii fiind hirotoniti episcopi in 1990.

Un alt ierarh din anturajul actualului Patriarh, cu care impartaseste aceleasi principii ecumenice, IPS Nifon, arhiepiscopul de Tirgoviste, a primit si el recent decizie de necolaborare din partea CNSAS. Potrivit acelorasi surse, numele sau se afla, alaturi de cel al PF Daniel, pe o lista primita de la SIE cu persoane ale caror dosare ar fi fost distruse, in urma unei dispozitii primite in toiul revolutiei. PF Daniel a fost primul care a primit in baza acesteia decizie de necolaborare. In virsta de 63 de ani, IPS Nifon a urmat, inainte de 1989, studii de teologie si studii ecumenice la Londra, Oxford, Ierusalim si Geneva. De asemenea, intre 1980 si 1982 a activat in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si Canada, iar intre 1982 si 1985 a fost consilier patriarhal pentru relatiile externe, functie din care isi dadea avizul pentru plecarile in strainatate ale preotilor. Hirotonit episcop in 1985, acesta a ajuns titular al Arhiepiscopiei de Tirgoviste in 1999, iar acum este considerat unul dintre favoritii pentru functia de mitropolit al Moldovei si Sucevei. Ca posibil succesor al PF Daniel pe scaunul de la Iasi este vazut si PS Casian, cu care, de altfel, se afla in aceste zile in Bulgaria, la o intilnire cu reprezentantii Patriarhiei Ruse.

PS Casian nu este ultimul „nume greu" de pe lista ierarhilor aflati in verificarea CNSAS. Cel mai cunoscut ierarh cu privire la al carui trecut urmeaza sa se mai pronunte Colegiul este IPS Bartolomeu, mitropolitul Clujului. Acesta a refuzat, la fel ca si majoritatea colegilor sai, sa se prezinte la audieri, iar recent, in cadrul unei conferinte cu studentii de la universitatea clujeana, a spus ca, in cazul unei decizii de politie politica, va cere credinciosilor sa-l judece. „As primi aceasta sentinta si, in urmatoarea duminica, in catedrala, unde slujesc, in amvon, as spune: Iata ce se intimpla! CNSAS-ul a dat o decizie de colaborare cu politia politica.

Intr-adevar, am facut politie politica si-mi pare rau. Dar pe mine nu ma poate judeca CNSAS-ul, ci Dumnezeu si apoi voi. Daca duminica viitoare constat ca mai sint doar jumatate in catedrala, in acea zi imi voi cere retragerea din Sinod si plec la manastire", a anuntat IPS Bartolomeu.

Negocieri cu rusii pentru bisericile din Basarabia Problema episcopiilor din Basarabia, reactivate recent de Patriarhia Romana, a constituit tema unei intilniri la Manastirea Trojan, din Bulgaria, a reprezentantilor BOR cu cei ai Patriarhiei Ruse. Intilnirea s-a desfasurat cu o saptamina mai tirziu si in alt loc decit cel stabilit initial si a reprezentat cea de-a cincea runda de negocieri intre cele doua patriarhii privind jurisdictia Mitropoliei Basarabiei, subordonata canonic Patriarhiei de la Bucuresti, in Republica Moldova. Dialogul cu Patriarhia Rusa, care considera o incalcare a canoanelor activarea Mitropoliei Basarabiei pe acelasi teritoriu pe care activeaza si Mitropolia Moldovei - subordonata Moscovei, a fost initiat in 1995 de PF Teoctist. Pina la inchiderea editiei, discutiile nu se incheiasera, insa vineri se asteapta semnarea unui nou acord.