Duminica mergem din nou la vot. Pentru europarlamentare si, unii, care vor sa piarda vremea, si pentru referendumul dedicat votului uninominal. Un sondaj de opinie releva faptul ca doar vreo 4-5 la suta din populatie este interesata de aceste alegeri
Duminica mergem din nou la vot. Pentru europarlamentare si, unii, care vor sa piarda vremea, si pentru referendumul dedicat votului uninominal. Un sondaj de opinie releva faptul ca doar vreo 4-5 la suta din populatie este interesata de aceste alegeri. Nici nu ar putea fi altfel. A avut grija presedintele jucator si, mai nou, judecator, sa faca in asa fel, incat campania pentru europarlamentare sa cada in desuetitudine si sa fie nu doar umbrita, ci  chiar acoperita de-a binelea, de ifosele pentru referendum.


Numai un grup de persoane lipsite de logica si inteligenta ar scoate lumea la vot, atata vreme cat votul uninominal este ca si garantat printr-o lege propusa de guvern si pe care presedintele refuza sa o promulge. De aici se vede limpede ca in politica nu se lucreaza cu notiuni si argumente solide, mature, ci cu impresii, pareri, opinii, toate subiective, toate lasand sa transpara gustul dulceag de promiscuitate si mirosul perfid al razbunarii.


Cat timp scara noastra politica de valori va avea ca trepte esentiale doar mediocritatea, antitalentul, samanta de dihonie, contradictia tembela, lipsa de argumentatie sanatoasa, nu avem cum evolua si deveni cetateni onesti, intelepti ai unei societati normale.


De dragul unui referendum steril si fara miza, in care poporul, cica, trebuie sa decida ceva cu care toata lumea politica si independenta este de acord, am ratat adevarata sansa a integrarii noastre, din punct de vedere al resurselor umane parlamentare. In loc sa fim atenti la modul de a se prezenta, pregati, evolua al candidatilor pentru europarlamentare, am asistat, la doua zile, la cate o vorbarie televizata prezidentiala, care a confiscat dezbaterea publica si in care s-au repetat, pana la plictis si ingretosare, aceleasi teme: Guvernul e corupt, Tariceanu trebuie sa cada, PD-ul sa revina la guvernare, liberalii fura, PD-istii sunt curati ca lacrima, justitia sa-i salte pe toti, Macovei e de neinlocuit.


Asta da campanie pentru europarlamentare! Trebuie sa recunoastem: suntem originali si in aceasta privinta. Daca referendumul s-ar fi organizat intr-un scop util, ar fi putut fi plasat si in ziua europarlamentarelor, in extremis. Daca intrebarea nu era una cretina, clocita in mintile tenebroase care fac campanie pentru democrati, si romanii ar fi fost chestionati, la o adica, pe teme sociale sau economice, puteam intelege pripa si interesul.
Dar asa?


Sunteti de acord ca politicienii sa nu mai ia masuri populiste, care sa puna in pericol inflatia? Sau: sunteti de acord ca politicienii sa nu se mai certe, macar trei ani, pana ne punem si noi pe picioare cu absorbtia fondurilor europene? Ori: sunteti de acord sa ne asumam trecerea, in 2010, la euro, si nu in 2014, cand vor sa ne impinga unii analisti europeni? Astea da intrebari cu folos si talc atat pentru noi, cat si pentru generatiile urmatoare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.