Zeci de femei sunt omoråte in fiecare an, in Romånia, de catre parteneri. Cauzele principale ale violentei domestice sunt gelozia si alcoolul. Copiii expusi la batai sau martori ai acestora devin urmatoarea generatie de victime si agreso
Zeci de femei sunt omoråte in fiecare an, in Romånia, de catre parteneri. Cauzele principale ale violentei domestice sunt gelozia si alcoolul. Copiii expusi la batai sau martori ai acestora devin urmatoarea generatie de victime si agresori.

Cele mai multe persoane care au de suferit de pe urma unui membru al familiei sunt tinere cu varste cuprinse intre 20 si 45 de ani, iar majoritatea sunt femei. Victimele pot fi insa si copii sau batrani, precum si barbati care sunt loviti de un alt membru al familiei. Autoritatile sunt ingrijorate de gravitatea situatiilor. Anul acesta, reprezentantii politiei, precum si medicii care au intrat in contact cu victimele au constatat ca bataile suferite de femei au fost cu mult mai grave ca in anii anteriori. A existat chiar cazul in care o femeie a fost pur si simplu transata de catre partener. “Chiar daca amploarea fenmenului nu a crescut fata de anul trecut, in 2007 au fost inregistrate acte de o cruzime mult mai mare”, a declarat Cristina Horia, director executiv al unei fundatii de specialitate. Aceasta a mentionat ca principalele cauze ale violentei domestice sunt gelozia si alcoolismul. In Romania exista, in continuare, o toleranta crescuta in ceea ce priveste violenta domestica. Foarte multi percep acest lucru ca pe ceva normal, inerent unei casnicii. Totodata, in foarte multe cazuri, atat femeile agresate, cat si barbatii care le lovesc nu stiu ca violenta in familie reprezinta o infractiune. Femeile nu stiu unde sa ceara ajutor. Cele mai multe spera ca lucrurile sa se rezolve de la sine, altele suporta situatia cu gandul la copii. In acest din urma caz, ele ar trebui sa stie ca tendinta de a fi violent se transmite de la o generatie la alta. Astfel, copiii expusi la batai sau martori ai acestora devin urmatoarea generatie de victime si agresori. Chiar daca au fost batute si agresate verbal, majoritatea femeilor se intorc dupa o perioada mai scurta sau mai lunga acasa.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.