Femei stalcite de pumni. Femei care mananca bataie pe paine. Femei maltratate care tac de rusine. Femei care indraznesc sa vorbeasca, dar nu le foloseste la nimic. In Romania, victimele violentei domestice sunt fara aparare.


Mariana
Femei stalcite de pumni. Femei care mananca bataie pe paine. Femei maltratate care tac de rusine. Femei care indraznesc sa vorbeasca, dar nu le foloseste la nimic. In Romania, victimele violentei domestice sunt fara aparare.


Mariana nu stie ce e aia violenta domestica. A cunoscut-o doar pe cea salbatica, ce o lasa fara suflare pe podea, cu ochii vineti si cu gust sarat de sange in gura. Cand era tanara, a crezut ca barbatul cu care s-a maritat si care o zvanta in bataie se va schimba. Dupa ce au venit pe lume copiii, nici daca ar fi vrut sa plece n-ar mai fi putut. Ajunsa la aproape 50 de ani, Mariana D. o incaseaza periodic de la un sot de care depinde financiar.


RUTINA VIOLENTEI. "Cum incep bataile? Intai ma injura, apoi ma scuipa, ma strange de gat, daca tip ma sufoca cu perna. M-a dus de multe ori inconstienta la spital... Nu ma intreba nimeni nimic acolo. Nu mai aud cu o ureche, cu un ochi nu vad in urma unui accident, si acum si celalalt e afectat de la lovituri. Dintii de jos mi i-am pierdut pentru ca ma batea numai in gura", povesteste linistita Mariana, in timp ce ochii decolorati de lacrimi evita sa se uite la interlocutor. Nu ca i-ar mai fi rusine. De o viata s-a obisnuit cu scandalurile, cu privirile compatimitoare, cu intrebarile cu subinteles ca poate are si ea vreo vina, de-o bate barbatul atat de rau.

Imediat ce s-a maritat, acum 25 de ani, femeia a facut cunostinta cu palmele sotului ei. "Fara motiv, la betie. Uneori era gelos, desi eu nici nu vorbeam cu barbatii respectivi, ce sa mai zic de flirt. Pentru el, femeia trebuie sa aiba leucoplast la gura si sa-i fie ca o sluga", spune cu vocea gatuita.


PROBLEME "DE FAMILIE". Mariana a indurat cat a putut bataile, apoi a mers la Politie. "Prima plangere la Politie am facut-o in a€™86, cand mi-a spart dintii. N-am rezolvat nimic. Atunci femeile erau mai dobitoace, credeau ca fiara din om se poate schimba. Acum a devenit din ce in ce mai rau si le bate si pe fete", se intristeaza femeia in timp ce ne arata nenumaratele certificate medicale, capatate de pe urma tratamentului conjugal. La ultima bataie mai grava, din luna octombrie, politistii au asistat la o parte din corectia aplicata de "capul familiei" mamei si fetei celei mari. "Cand am ajuns seara acasa, lovea cu picioarele in frigider si a inceput sa dea si in mine, degeaba. Fata s-a inchis in camera ei de frica sa n-o bata mai rau si a sunat la Politie. Au venit niste politisti si mi-au zis ca n-au ce sa-i faca, ce daca si el sparge ceva acasa la nervi? Unul m-a intrebat ca, daca si el ar sparge ceva acasa, nevasta-sa o sa cheme Politia? Am fost batuta si in fata lor, ca ziceau ca nu e treaba lor", ridica din umeri femeia. Pe langa ranile facute de loviturile barbatului, o alta nenorocire s-a abatut asupra femeii si a fiicelor ei studente. Politia a aflat ca familia nu are contract de inchiriere a apartamentului in care locuiau, asa ca la 10 octombrie au fost evacuate. Fetele stau acum pe la colege de facultate, iar Mariana si-a gasit adapost la o femeie cu suflet bun.


VIETI DISTRUSE. In 2004, Mariana a stat timp de trei luni in Centrul pentru Sustinerea Victimelor Violentei Domestice "Casa Blu". S-a reimpacat de mila cu barbatul care avea niste probleme de sanatate si s-a intors acasa. Bataile au redevenit rutina de fiecare zi. "Pentru ele ma zbat acum sa gasim un loc stabil unde sa locuim. Uitati, au avut numai note de 9 si 10 in liceu, in facultate sunt printre cele mai bune, desi tatal lor le-a servit acasa bataie si scandal. Lucreaza cu jumatate de norma ca sa avem un venit, eu, avand handicap de gradul II la ochi, nu am putut munci prea mult", plange cu sughituri Mariana cand vorbeste de copii. Tot ce-si doreste de la viata e ca barbatul ei sa o lase in pace si sa aiba un acoperis deasupra capului pentru ea si pentru copii.


INGHESUIALÃ…. In cele doua centre din Bucuresti care se ocupa de femeile victime ale violentei domestice, "Diaconia" si "Casa Blu", nu mai sunt locuri libere. Capacitatea centrelor este de 22 de locuri in total, unde femeile pot sta timp de trei luni. Directorul de la "Casa Blu", locul unde Mariana a fost internata in 2004, Cristina Horia, spune ca femeia poate beneficia de consilierea lor si de celelalte servicii oferite. "Cunosc cazul domnei Mariana. S-a intors la sot si abuzurile au reinceput. Acum, ca a ramas si fara casa, e caz social si nu stiu cat o mai putem ajuta", a declarat Horia.


OFICIAL, NU LE E BINE. De problema specifica a violentei impotriva femeilor se ocupa o agentie: Agentia Nationala pentru Protectia Familiei. Agentia cu 27 de angajati spune ca are drept rol, printre altele, "sprijinirea membrilor de familie aflati in dificultate ca urmare a actelor de violenta in familie, sprijinirea victimelor prin consiliere, programe de recuperare a sanatatii si de reinsertie sociala". Dar, in acelasi timp, in raspunsul primit de la aceasta institutie se subliniaza faptul ca "agentia NU este un furnizor de servicii sociale, (...) ci are un rol de reglementare, de elaborare, monitorizare si evaluare a politicilor publice din domeniul violentei in familie...".


NUMÃ…RÃ…TORI PESTE NUMÃ…RÃ…TORI. Pe site-ul ANPF scrie ca si la Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie exista un compartiment cu atributii in acest sens. "Nu la noi!", taie scurt elanul o voce de barbat de la capatul firului. "Adica avem o fata la care suna femeile astea cu probleme, cereti acolo!", se mai imbuneaza el apoi. De la inspectorul principal Mihaela Calin, care ea singura centreaza, ea da cu capul, aflam ca aici doar se centralizeaza date. "Suna femeile, le inregistram, avem protocoale cu Politia, cu directiile de asistenta sociala. Datele oficiale centralizate de acest compartiment arata ca in 2007, in Bucuresti, 236 de femei au fost victime ale violentei domestice. Dar inca nu au fost obtinute rezultatele de la Politie, abia la sfarsitul anului statistica putand fi completata."

Conform ANFP, de la infiintarea agentiei in 2004 au fost inregistrate 31.000 de cazuri de femei maltratate si peste 500 de decese.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.