Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a respins, joi, acuzatiile premierului Calin Popescu Tariceanu privind monopolul asupra lucrarilor din Bucuresti si ii multumeste pentru scuzele adresate soferilor, in calitate de participant la trafic.

"Scuzele sunt justificate si le accept si in calitate de participant la trafic, dar sunt ingrijorat ca nu isi asuma intreaga responsabilitate cu privire la aglomeratie", a afirmat Videanu.

"Tariceanu a inaugurat un pod inceput de Mitrea (...) Eu nu voi inaugura niciodata lucrari incepute de altii. Pana in mai 2008 vor fi gata multe din proiectele asumate la inceputul mandatului meu", a spus Videanu.

Acesta il roaga pe Tariceanu sa urgenteze inaugurarea pasajului subteran de la Baneasa, cea de joi, a celui de-al doilea pasaj rutier din zona comerciala Baneasa, de pe DN 1 Bucuresti-Ploiesti, fiind apreciata de primarul general ca fiind partiala, care nu rezolva problema traficului.

Edilul Capitalei a mai spus ca premierul este rau informat cand spune ca resposnablitatea circulatiei apartine Primariei, afirmand ca, dimpotriva, apartine Brigazii de Politie Rutiera, care este in subordinea Ministerului Internelor si Reformei Administrative.

In ceea ce priveste licitatiile de la Primaria Capitalei, Videanu il asigura pe Tariceanu ca acestea au fost intotdeauna corecte si asteapta oricand un control. Potrivit edilului Capitalei, Primaria este singura institutie publica care apeleaza la experti "din afara" in cazul licitatiilor pentru ca acestia ofera garantia unei analize obiective si spune ca oricine poate verifica oricand acest lucru.


"Indiferent de ce spune Tariceanu, atribuirea lucrarilor s-a facut in conformitate cu legea. Foarte multe din solutiile aplicate in capitalele europene sunt deja in implementare si in Bucuresti, dar cel mai important este managementul traficului, a replicat primarul general al Capitalei.

Referitor la transportul in comun in perioada Sarbatorilor de iarna este nevoie de interventia Guvernului acolo unde are responsabilitate, respectiv ªoseaua de Centura, DN1 si Metrou, a spus Videanu.

"In 18 ani, Metroul nu a fost extins decat cu patru statii, pe vremea in care presedintele Traian Basescu era primarul Capitalei. Daca METROREX nu da drumul la investitii, vor fi blocate anumite tronsoane, pentru ca fara investitii majore nu se poate face nimic, iar daca METROREX nu tine pasul cu investitiile Primariei Capitalei, vom incerca sa inbunatatim transportul de suprafata, dar nu putem rezolva problema pentru ca transportul subteran este cel mai important in marile capitale", a precizat Adriean Videanu.

Primarul Videanu a adaugat ca nu sunt lucrari intarziate, doar in sectorul 1 fiind in aceasta situatie cateva strazi secundare, cum ar fi strada Coralilor, unde nu este canalizare. Videanu a mai spus ca lucrarile de pe strada Drumul Sarii nu sunt in intarziere, pentru ca Primaria a preferat sa conserve lucrarea pe perioada sezonului rece si s-o reinceapa in primavara.

RATB va reintroduce culoare unice, iar in decembrie, cand valorile de trafic vor creste cu ocazia Sarbatorilor de iarna, nu vor putea fi gasite solutii miraculoase, singura posibila este suplimentarea mijloacelor de transport.

Videanu a declarat ca va cere Parlamentului sa modifice legislatia in ceea ce priveste accesul masinilor de salubrizare si aprovizionare pentru ca decizia nu poate fi luata la nivelul Capitalei, Bucurestiul avand nevoie sa-si organizeze foarte bine unele servicii. "Intr-adevar, trebuie modificata legislatia in ceea ce priveste aceste masini, ele trebuind sa circule intr-un anumit interval dimineata, pentru a fluidiza traficul", a spus Videanu.

Raspunzand la o intrebare privind facturile neachitate la RADET, edilul a declarat ca acestea reprezinta doar 2 la suta dintre consumatori, iar firma va da in judecata orice rau platnic. Videanu a adaugat ca Bucurestiul are unul din cele mai reduse tarife la caldura, avand in vedere ca la costuri participa si Primaria Capitalei.
Mediafax