Seful statului a sesizat ieri Curtea Constitutionala in privinta uninominalului asumat de Cabinetul Tariceanu, membrii acestui for urmand sa ia in discutie obiectiile de neconstitutionalitate ale presedintelui in 5 decembrie.
Acest demers face
Seful statului a sesizat ieri Curtea Constitutionala in privinta uninominalului asumat de Cabinetul Tariceanu, membrii acestui for urmand sa ia in discutie obiectiile de neconstitutionalitate ale presedintelui in 5 decembrie.
Acest demers face ca Traian Basescu sa nu poata promulga Legea privind introducerea votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. Presedintele a sustinut ca in cazul unui esec al referendumului, dupa aflarea rezultatelor, va lua o decizie in privinta acestei Legi. La aflarea acestei vesti, premierul Tariceanu a apreciat ca sesizarea Curtii Constitutionale se explica prin dorinta sefului statului de a instaura in Romania o "dictatura de catifea". Initiatorul Legii promovate de Executiv, Cristian Parvulescu sustine ca prevederile sunt curat constitutionale.
Legea electorala pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament nu respecta caracterul direct al votului uninominal, conform caruia cetatenii isi aleg reprezentantii in Parlament in mod direct si personal, fara nici un intermediar, reprezentant sau delegat, arata presedintele in sesizarea catre Curtea Constitutionala. Conform Legii asumate de Guvern, afirma Traian Basescu, persoane de pe lista nationala a competitorilor electorali pot deveni parlamentari, fara ca alegatorul sa le fi votat. "Caracterul direct al votului este esenta reprezentativitatii democratice moderne in care cetatenii isi exprima in mod direct optiunea pentru un anumit candidat propus in alegeri", sustine presedintele in sesizare. El explica faptul ca actul normativ asumat de Guvern prevede "separat pentru Camera Deputatilor si Senat, fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale are dreptul de a propune o lista suplimentara la nivel national care va putea contine cel mult un numar egal de candidati cu numarul candidatilor inscrisi in toate colegiile uninominale".
Cetatenii nu voteaza lista nationala
"Lista nationala a fiecarui partid va ordona candidatii partidelor si va contine in coloane separate: numele si prenumele candidatului, precum si apartenenta politica a acestuia. Lista va fi folosita pentru desemnarea reprezentantilor in Parlament doar in situatia in care numarul de voturi valabil exprimate dobandite ii permit sa obtina, conform algoritmului de repartizare prezentat la art. 48, mai multe mandate decat numarul candidatilor inscrisi in colegiile uninominale", mai mentioneaza seful statului, citand din prevederile Legii asumate de Tariceanu. El adauga ca, in reglementarea citata, se specifica faptul ca "Alegatorii vor vota separat in cabine inchise, aplicand stampila care poarta mentiunea <<VOTAT>> inauntrul patrulaterului care cuprinde numele si prenumele candidatului pe care il voteaza". "Asadar, alegatorii voteaza doar candidatii propusi individual de catre partidele politice sau formatiunile cu caracter politic, ori candidatii independenti, fara a vota si lista nationala de candidati", subliniaza Basescu in sesizarea catre Curtea Constitutionala.
Parlamentarii trebuie alesi prin vot direct
Traian Basescu atrage atentia ca aceeasi Lege stipuleaza ca "in situatia in care un partid politic, alianta politica sau alianta electorala obtine la nivelul unei circumscriptii electorale un cat electoral care este superior numarului total de candidati din circumscriptia respectiva, se va proceda la atribuirea de mandate catre persoanele de pe lista nationala suplimentara, in ordinea de pe lista intocmita de competitorul electoral respectiv". Aceste prevederi, concluzioneaza presedintele, permit ca persoane aflate pe lista nationala propusa de catre fiecare competitor electoral sa obtina mandatul de parlamentar, fara ca alegatorul sa fi votat aceasta lista, desi potrivit articolului 62 alin. (1) din Constitutie, "Camera Deputatilor si Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, potrivit legii electorale". In opinia sefului statului, aceste texte de Lege "incalca prevederea constitutionala a art. 62 alin. (1) referitoare la alegerea directa a membrilor Parlamentului de catre cetateni", subliniaza presedintele Basescu.(Anca HRIBAN)
Tariceanu: "Dictatura de catifea"
Decizia presedintelui Basescu de a contesta la Curtea Constitutionala legea votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea este regretabila si reflecta dorinta sefului statului de a instaura in Romania o "dictatura de catifea", a sustinut ieri premierul.
Tariceanu a insistat ca depunerea unei contestatii la Curte reprezinta "ultima parghie" prin care presedintele poate impiedica intrarea in vigoare a legii privind votul uninominal. Tariceanu a afirmat ca seful statului urmareste instaurarea, prin intermediul PD, a unui regim dictatorial. Premierul a declarat ca Basescu vrea sa isi impuna propria vointa, sustinand ca sistemul de vot uninominal propus de Cotroceni este "o incercare de pregatire a dictaturii". "Sistemul electoral propus de presedintele Basescu duce la deformari periculoase, grave ale rezultatului alegerilor. Este o incercare de pregatire a dictaturii minoritatii asupra majoritatii, ceea ce nu poate fi acceptat", a spus Tariceanu, marti, la postul public de radio. Premierul a precizat ca proiectul de lege propus de Guvern se bazeaza pe sisteme aplicate in multe tari europene din Europa si respecta in totalitate proportionalitatea intre numarul de voturi si cel de mandate, "pe cand sistemul pe care vrea sa-l promoveze presedintele duce la deformari periculoase, grave ale rezultatului alegerilor". El si-a argumentat afirmatia prin doua exemple de sisteme electorale aplicate in Canada, in 1929, si in Franta, in urma cu cateva luni. Primul, identic celui propus de Basescu, a facut ca primul partid care a obtinut 41% din voturi sa nu primeasca nici un mandat in Parlament, iar partidul clasat pe pozitia a doua, cu 18% din voturi, sa detina majoritatea relativa a numarului de mandate, a sustinut Tariceanu. Prin a doua varianta de sistem, aplicata in Franta, partidul lui Sarkozy a castigat cu o majoritate relativa obtinand peste 60% din mandatele parlamentare, ceea ce a condus la formarea unei Opozitii foarte slabe, a aratat premierul.(Razvan GHEORGHE)
Pro Democratia: E constitutional
Presedintele Asociatiei Pro Democratia (APD), Cristian Parvulescu, sustine ca reglementarile criticate de presedinte sunt perfect constitutionale si toate cerintele Legii fundamentale privind votul sunt indeplinite.
"Presedintele spunea ca daca va sesiza Curtea Constitutionala o va face dupa 25 (noiembrie - n.red.). Iata o face inainte de 25. Lista este una de compensare care functioneaza in momentul in care un partid politic obtine mai mult de 50% din locurile parlamentare si, pentru ca nu mai are suficienti candidati sa distribuie aceste locuri, se distribuie de pe acea lista care este insa votata. Din punctul nostru de vedere este absolut constitutional, pentru ca in felul acesta se asigura reprezentativitatea", a declarat Parvulescu ieri, la Realitatea TV. Initiatorul Legii asumate de Guvern a aratat ca reglementarile invocate permit unui partid care are dreptul la mai mult de 50% din parlamentari sa obtina mandatele care i se cuvin. "Este o situatie ipotetica, dar noi a trebuit sa o acoperim. Iar presedintele incearca sa foloseasca acest drept constitutional pe care-l are pentru a pune in opozitie proiectul domniei sale cu legea pe care Guvernul si-a asumat raspunderea", a adaugat Parvulescu. Referitor la articolul constitutional privind caracterul votului, reprezentantul APD a spus ca nici unul dintre punctele enumerate acolo nu este pus in discutie. "Votul este si universal si egal si direct si secret si liber exprimat si potrivit legii electorale. Toate aceste lucruri sunt din punctul nostru de vedere indeplinite, dar odata ce Curtea Constitutionala a fost sesizata este obligatia Curtii sa se pronunte pentru ca pana la urma cand exista o suspiciune de neconstitutionalitate acolo se rezolva toate litigiile. Se prelungeste cu inca cateva saptamani asteptarea", a mai spus Parvulescu. In opinia lui Ioan Stanomir, expert in drept constitutional, contestatia presedintelui vizeaza un articol al Legii ce ar permite o alegere indirecta a membrilor Parlamentului. "Se poate vorbi, in cazul acestor reprezentanti, de o alegere indirecta. Or, contestatia presedintelui priveste tocmai acest aspect, aducand in actualitate natura neconstitutionala a acestei proceduri", a declarat ieri Stanomir, la Radio France International. (O.B.)
Olteanu se adreseaza Curtii
Presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu (PNL) a declarat ieri ca presedintele Basescu incearca sa blocheze legea votului uninominal si ca va transmite punctul sau de vedere Curtii Constitutionale. "Traian Basescu arata ca este impotriva votului uninominal si incearca sa il blocheze, cum a facut si cu legea pensiilor", a declarat Olteanu, citat de Mediafax. El a sustinut ca, in articolul din lege invocat de presedinte, nu este nimic neconstitutional. "Nu este nimic neconstitutional in articolul invocat de Traian Basescu si voi transmite punctul meu de vedere Curtii Constitutionale", a adaugat presedintele Camerei Deputatilor. Mentionam ca Olteanu i-a adresat lui Traian Basescu nu mai putin de 15 scrisori in care ii cerea sa promoveze uninominalul Guvernului. (R.G.)
PRM denunta blocajul
Vicepresedintele PRM Lucian Bolcas a declarat ieri ca presedintele Basescu nu este interesat de problemele constitutionale, ci de miscarea politica de blocare a promulgarii legii privind votul uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. Citat de Mediafax, Bolcas a precizat ca problemele pe care le ridica Traian Basescu in sesizarea sa la Curtea Constitutionala sunt "imposibil de discutat", doarece pe seful statului nu-l intereseaza chestiunile constitutionale, "asa cum a dovedit de fiecare data". "Pe Traian Basescu il intereseaza miscarea politica de blocare a promulgarii acestei legi, in ciuda misterului pe care a vrut sa-l lase, solutia apelarii la Curtea Constitutionala era previzibila", a adaugat Lucian Bolcas. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.