Mai mult de o treime dintre romani (39%) doresc sa isi imbunatateasca in urmatorii cinci ani conditiile de locuit, reiese dintr-un studiu realizat de GE Money. Documentul analizeaza situatia din cinci tari din Europa Centrala si de Est: Republica Ceha, Polonia, Romania, Rusia si Ungaria, in lunile august-septembrie a.c. Situatia din Romania este similara cu cea din Ungaria, unde 40% din populatie doreste sa isi creasca standardele de locuit, fie prin cumpararea unei case sau a unui apartament nou, fie prin reconstructia proprietatii detinute.

In toate cele cinci tari, populatia locuieste cu precadere in apartamente sau case proprietate personala. Aceasta tendinta se observa mai ales in Romania si Ungaria, unde 80% dintre respondenti au locuinte proprii. Cea mai mare pondere a persoanelor care locuiesc cu chirie se inregistreaza in Cehia, 25%, si Rusia, 21%.

Pentru 20% dintre romani, nevoia de a avea o locuinta in proprietate personala reprezinta al doilea motiv ca importanta pentru schimbarea conditiilor de locuit.