Ministerul Sanatatii va asigura tratamentul in strainatate pentru Sebastian Lungu, copilul a carui familie spune ca a suferit din cauza neglijentei cadrelor medicale de la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.
Sotii Lungu acuza persona
Ministerul Sanatatii va asigura tratamentul in strainatate pentru Sebastian Lungu, copilul a carui familie spune ca a suferit din cauza neglijentei cadrelor medicale de la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.
Sotii Lungu acuza personalul unitatii medicale bucurestene ca fiul lor, Sebastian, acum in varsta de trei luni, nu vede, nu aude si nu poate fi alimentat decat printr-un furtun, pentru ca in momentul nasterii s-a asfixiat cu cordonul ombilical, infasurat in jurul gatului, lipsa aerului afectand creierul micutului. Cuplul spune ca aceasta tragedie s-a produs pentru ca tanara a ramas nesupravegheata de catre medicii si asistentele care erau de garda. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca a hotarat sa cheme familia copilului despre care s-a spus ca a suferit probleme de auz, vedere si glutitie din cauza neglijentei unor cadre medicale de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti pentru a-i informa in legatura cu decizia sa de a aloca 50.000 euro pentru tratamentul in strainatate al micutului. "As vrea sa nu se faca din aceasta un obicei si vreau sa spun ca responsabilitatea vizavi de comportamentul medicilor in timpul actului medical revine in exclusivitate Colegiului Medicilor. Eu, ca ministru al Sanatatii, nu pot sa dau nici o sanctiune si nici sa fac o ancheta cu privire la actul medical. Tot ceea ce pot este sa solicit o ancheta administrativa la nivelul spitalului, dar aceasta deja a fost declansata de catre managerul unitatii sanitare", a adaugat Nicolaescu.
Eugen Nicolaescu a subliniat ca singura organizatie care poate stabili daca a fost vorba de culpa medicala este Colegiul Medicilor din Bucuresti si persoana care ar trebui intrebata despre evolutia anchetei este dr. Sorin Oprescu presedintele CMB. Nicolaescu a amintit ca, atunci cand a fost elaborata Legea 95 era introdus un articol prin care se incerca impunerea unui control al Ministerului Sanatatii asupra Colegiului Medicilor. Insa din cauza criticilor aduse atat de medici, cat si de mass-media, acel articol a fost eliminat din textul legii. Demnitarul a criticat faptul ca de ani de zile Ministerul cere Colegiului Medicilor din Romania sa realizeze protocoale operatorii, dar acesta nu a realizat nimic in acest sens. "Nimeni nu a cerut Colegiului sa faca asa ceva in afara de MSP. Daca Colegiul Medicilor ar fi facut protocoalele terapeutice astfel de cazuri nu ar mai fi fost posibile. Colegiul Medicilor este un corp profesional autonom si independent si nu am incredere ca-si fac datoria. In loc sa faca protocoalele terapeutice, care ar fi trebuit sa fie obligatorii in toata tara, ei fac activitate sindicala".
Sanctiuni administrative
Pana la terminarea anchetei, conducerea Ministerului a hotarat totusi sa includa copilul intr-un program care sa-i permita acestuia efectuarea unei interventii chirurgicale in strainatate. Managerul spitalului, Gheorghe Iana, a declarat la randul lui ca ancheta interna este in derulare, iar pana atunci singura masura care a putut fi luata a fost suspendarea din garzi a medicilor implicati in acest caz, respectiv seful garzii, medicul de garda si cel neonatolog. De asemenea, Catalin Carstoiu, director medical, a declarat ca prima sesizare in legatura cu acest caz a fost primita la spital in 21 septembrie si a venit din partea tatalui copilului. Acesta acuza echipa de garda ca nu a avut grija de sotia sa in timpul nasterii si din acest motiv copilul care a venit pe lume are grave probleme de sanatate. Potrivit directorului medical, in 24 septembrie a anuntat echipele responsabile de acest caz de declansarea unei anchete si le-a cerut tuturor note informative cu privire la incidentul semnalat de tatal copilului. O luna mai tarziu, respectiv 23 octombrie, a fost sesizat Colegiul Medicilor Bucuresti, iar organizatia a raspuns in 6 noiembrie, confirmand ca a primit respectiva sesizare. Potrivit Mediafax, Alexandru Badiu, medicul care a urmarit gravida pe durata sarcinii, a precizat, ca el nu poate vorbi despre momentul in care aceasta a fost internata in spital, deoarece a plecat in concediu cu doua saptamani inaintea venirii pe lume a copilului. Medicul a precizat insa ca, pe toata durata sarcinii, femeia a mers la control periodic, a efectuat investigatiile medicale necesare, in mai multe clinici private, si nici o analiza nu a aratat ca ar fi vorba despre o sarcina cu probleme.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.