CE BEM, CE MANCAM Zaharul prezent in cantitati destul de mari si aditivii alimentari scad efectele benefice ale tomatelor. Sosul tiganesc pe baza de paste de tomate are in compozitie: apa, pasta de tomate tip 36 (17,2%), zahar, otet de vin, a­mi­don modificat din porumb - unul dintre E 1420, E 1440, E 1451, E 1404, sare io­data, cea­pa, arome, ardei rosu, pas­tar­nac, morcov, pa­trunjel, con­servant (sorbat de potasiu E 202, benzoat de sodiu E 211).   ANALIZA. Pe langa apa si pasta de tomate, produsul contine o cantitate semnificativa de zahar cu index gli­cemic ridicat, dar si glucide pilomerice modificate chimic de tipul amidonului si conservanti cu potential alergen E 202, E 211. Din pacate, aceasta compozitie dimi­nu­eaza extrem de mult efectele benefice ale pastei de tomate care, atunci cand este folosita in stare naturala, fara adaosuri, este o sursa pretioasa de licopen (un antioxidant puternic) cu efecte sanogene, ex­plica prof. Mencinicopschi. Pro­dusul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, celor cu alergie la unii din aditivii utilizati. Diabeticii il vor consuma tinand cont de aportul de zahar si numai cu recomandarea medicului curant.  cristina.calin@jurnalul.ro