Pe final de campanie electorala pentru europarlamentare si pentru referendumul prezidential privind votul uninominal lupta dintre cele doua Palate se inteteste. Dupa ce Guvernul a dat o lovitura de imagine prin asumarea uninominalului, presedintele
Pe final de campanie electorala pentru europarlamentare si pentru referendumul prezidential privind votul uninominal lupta dintre cele doua Palate se inteteste. Dupa ce Guvernul a dat o lovitura de imagine prin asumarea uninominalului, presedintele care a anuntat de altfel ca va face tot ce poate sa intarzie aplicarea acestei variante, ieri, a ales sa conteste respectiva lege la Curtea Constitutionala. In data de 27 noiembrie ar fi expirat termenul pana la care presedintele ar fi trebuit sa promulge legea sau sa o retrimita in Parlament. In schimb, seful statului a ales sa traga de timp pana la consumarea referendumului, care se anunta oricum a fi invalidat printr-o prezenta scazuta la vot, tocmai in ideea de a-i mai ramane niste arme „constitutionale“ la indemana pentru a sicana Cabinetul Tariceanu. Initiativa prezidentiala a fost dur sanctionata de majoritatea partidelor.

Traian Basescu a contestat, ieri, la Curtea Constitutionala, legea votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament. Anuntul a fost facut de seful statului, intr-o conferinta de presa pentru promovarea votului uninominal, sustin uta la Timisoara. El a spus ca a atacat la Curte articolul 29 din legea asumata de Guvern, care prevede introducerea listei suplimentare la nivel national. „Suntem intr-un caz de neconstitutionalitate si am sesizat Curtea Constitutionala legat de articolul care introduce listele suplimentare la nivel national, liste care se depun la BEC, iar apoi se afiseaza in circumscriptiile locale. Aceasta modalitate contravine articolului 62 alineatul 1 (din Constitutie - n.r.), care precizeaza ca atat Camera Deputatilor, cat si Senatul se aleg in mod direct. Nu o sa voteze nimeni pe liste afisate pe un perete, Guvernul si-a asumat raspunderea pentru o lege incompleta care e in contradictie cu Constitutia. Vot pe perete nu exista, este o capcana pentru partide“, a declarat Basescu. El a adaugat ca vrea sa aiba un aviz clar al Curtii. „Se aloca voturile, resturile din toate judetele atunci cand au intrat toti candidatii popusi de un partid, dar care mai are dreptul la voturi rezultate din colectarea la nivel national, se nominalizeaza niste domni care se afla pe o lista pe care n-a votat-o nimeni, dar a fost depusa la BEC. Tot legea Guvernului, legea Pro Democratiei, spune ca se afiseaza in circumscriptiile electorale. Aici suntem intr-un caz de neconstitutionalitate“, a mai afirmat presedintele.

Curtea Constitutionala decide in doua saptamani
Basescu a mai spus ca daca s-ar aplica proiectul ProDemocratia, se va mentine clientela politica. Curtea urmeaza sa delibereze, in 5 decembrie, asupra reclamatiei presedintelui. Desi uninominalul asumat de Guvern este o varianta propusa de ProDemocratia, nici macar membrii acestei asociatii nu sunt intru totul de acord cu aceasta lege.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.