Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis ieri cererea corporatiei Millenium Building de stramutare a dosarului "Cathedral Plaza", de la Tribunalul Dolj la Tribunalul Dambovita, aceasta fiind cea de-a treia stramutare in acest caz.
Dosarul a fost stramutat initial, la solicitarea Arhiepiscopiei, la Tribunalul Constanta, ca ulterior, printr-o alta cerere inaintata, sa ajunga la Tribunalul Dolj, unde s-a dispus suspendarea autorizatiei de constructie si s-a acordat termen pentru judecarea cererii de anulare a acesteia.
Ca urmare a recursului facut la Curtea de Apel Craiova, de catre avocatii Millenium, lucrarile la Cathedral Plaza au fost sistate, iar constructorul imobilului a anuntat ca eventualele pagube vor fi suportate de Arhiepiscopia Romano-Catolica. In urma intocmirii unui prim raport de evaluare a daunelor, s-a dovedit ca pierderile strict tehnice din santier se ridica la 24 de mii de euro pe zi, fiind astfel cumulate daune de 273 de mii de euro.
Desi reprezentantii Millenium au sustinut ca deciziile contradictorii date de aceeasi instanta ar putea fi justificate prin relatiile pe care membrii Arhiepiscopiei le-ar avea in mass-media, Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit ca procesul s-a desfasurat in conditiile legii, nesolutionarea cauzei la opt luni de la data introducerii actiunii fiind determinata de formularea cererilor de stramutare.
La sfarsitul lunii ianuarie a.c., Arhiepiscopia a depus plangere la Comisia Europeana si la Comisia pentru Petitii a Parlamentului European, cu privire la "incalcarea de catre statul roman a legislatiei europene in materia protejarii patrimoniului cultural si arhitectural".
Acestea, la randul lor, au propus Guvernului sa nu ia o decizie pana la solutionarea cauzei privind legalitatea emiterii autorizatiei de construire si sa modifice legea privind monumentele istorice.