Brokerii, analistii, emitentii, investitorii si jurnalistii. "Marea familie" a pietei de capital din Romania s-a reunit marti seara in gala ce i-a premiat pe cei mai... buni. Gazda - Dan Paul. Invitat de onoare si fericitul castigator al premiului "d
Brokerii, analistii, emitentii, investitorii si jurnalistii. "Marea familie" a pietei de capital din Romania s-a reunit marti seara in gala ce i-a premiat pe cei mai... buni. Gazda - Dan Paul. Invitat de onoare si fericitul castigator al premiului "de excelenta pentru promovarea si dezvoltarea pietei de capital"- ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Un discurs aparent piperat, cu glume, dar mesajul a fost foarte clar inteles.
Castigator pentru a doua oara la aceasta categorie (dupa 2005), Vosganian a multumit cu mana pe inima si le-a propus organizatorilor ca de anul viitor sa participe doar pentru a acorda un premiu, la fel ca Dan Paul si Stere Farmache, ca doar de acum e veteran. Discursul lui a venit sa accentueze ideea vehiculata de multi ca pe politicieni nu ii intereseaza piata de capital. "Ma bucur sa vad ca toate crizele politice nu au afectat in niciun fel piata de capital. M-am bucurat cand am remarcat ca in ziua in care Parlamentul a decis demiterea presedintelui bursa a atins maxime. Este un lucru bun, inseamna ca bursa de valori este o oglinda a economiei romanesti si nu se lasa afectata de politic. Asa ca va rog sa va continuati activitatea bursiera fara sa va intereseze de noi, politicienii", spunea ministrul Vosganian, cu premiul in brate.
Raspunsul vine de la avocatul Dan Paul: "Va multumim, domnule ministru, atunci brokerii nu vor merge sa voteze pentru europarlamentare sau pentru votul uninominal!". Corect, daca tot nu ar trebui sa ii intereseze politica... In acest fel, sentimentul este reciproc. Chiar Vosganian a recunoscut, cu vocea mai joasa si cu un oarecare spirit de gluma, ca pe colegii politicieni nu ii prea intereseaza subiectul BVB.
Domnule ministru, vi se pare in regula faptul ca piata de capital a devenit imuna la tot ce se intampla pe scena politica? Pai, ca sa fie intr-adevar o oglinda, un barometru, orice stranut al clasei politice ar trebui sa dea fiori bursei. Şi invers, orice dezechilibru, orice moment important al pietei de capital ar trebui sa fie o problema de interes pentru dumneavoastra, pentru politicieni. Nu doar o cale de a face promisiuni. Apropo de promovare si dezvoltare, unde sunt titlurile de stat promise la cota Bursei pentru aceasta toamna? Unde e Fondul Proprietatea, unde sunt companiile din Ministerul Transporturilor, cele energetice sau Romtelecom?
Domnule ministru, bursa nu are nevoie de promisiuni uitate prin sertare si scoase la iveala in momente cheie, in care aveti nevoie de electorat. Bursa are nevoie de instrumente noi, care sa atraga investitorii. Şi care sa functioneze. Are nevoie de interes, de implicare, uneori chiar si superficiala. Are nevoie de oameni care sa lupte si sa ajute. Sa ne uitam in jur, la bursele externe de care se tot spune ca suntem corelati. Toti avem multe de invatat. Şi brokerii, si echipa BVB, si noi, jurnalistii. Dar si politicienii.
Dincolo de premiile decernate marti seara, de teatrul ieftin si de replicile zambarete ale actorilor pietei de capital, realitatea este una singura. Bursa de valori este, din pacate, o unealta politica in mainile alesilor, un mijloc elegant si diplomat de a iesi in fata electoratului si de a spune cate au facut pentru ringul bursier.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.