Nu doar o poveste, ci o minune...
"Margareta la 15 ani? O adolescenta cu totul speciala, aparitie telegenica, tinuta, atitudine de invingatoare, o voce unica si o bucurie imensa de a canta!", isi aminteste Ileana Pop, cea care a descoperit-o
Nu doar o poveste, ci o minune...
"Margareta la 15 ani? O adolescenta cu totul speciala, aparitie telegenica, tinuta, atitudine de invingatoare, o voce unica si o bucurie imensa de a canta!", isi aminteste Ileana Pop, cea care a descoperit-o pe Paslarita.


A debutat in 1958, la Casa de Cultura Grivita Rosie, unde a fost acompaniata de Paul Ghenter. Ileana Pop a fost omul potrivit la locul potrivit. A vazut ce diamant frumos se ascunde in Margareta: "Amintirea acelei zile, cand in studioul B al televiziunii din Strada Moliere, Margaretei i se cerea sa cante, melodie dupa melodie, a revenit si in gandul ei cu putin timp in urma, intrebandu-se dupa ani, cine era persoana care apasand pe butoanele pupitrului de sunet ii cerea intregul repertoriu... Eram eu fermecata de fetita cu coditele in vant, moda pe care a lansat-o fara sa vrea si de ochii ei tulburatori de frumosi de culoarea violetelor! Asa incepe povestea care dureaza de-o viata cu o Margareta puternica, perseverenta si incapatanata foc, o Margareta care a stiut intotdeauna care-i este drumul. Un drum, pe care si l-a croit singura, dar cu increderea si indrumarea noastra, constienti fiind de faptul ca se nastea o stea. In drumul ei mereu ascendent nu a uitat insa, nici un moment, sa se alature celor care stiu sa daruiasca semenilor in necaz si nevoi putina liniste, un zambet sau timp din timpul lor. Margareta a fost si a ramas un suflet mare. Bucuria oamenilor este bucuria ei".


CINE A SLEFUIT DIAMANTUL. Chiar de la debut a fost solicitata sa apara la televiziune. A colaborat cu Alexandru Bocanet, Tudor Vornicu, Titus Munteanu, Dumitru Morosanu, Paul Urmuzescu, Tudor Marascu, Aurora Andronache, Dan Mihaescu, Ovidiu Dumitru, Doina Atanasiu, Ioana Bogdan, Mariana Soitu, Marijean Gherghinescu, Sanda Balaban, Carmen Dobrescu sau Bety Mondanos. Acest "curs intensiv" i-a fost de mare folos in America, acolo unde a trecut, ea insasi in spatele camerei de luat vederi.

In epoca de pionierat a Televiziunii Romane, Valeriu Lazarov a indraznit sa o aduca pe Margareta Paslaru la o sala de repetitii. Avea de gand sa o bage in emisie chiar in acea seara. "Cantase o piesa italieneasca, care se numea «Questa picollisima serenata».


NU A DEZAMaGIT! "Nu se dadea usor batuta. La vreun an dupa lansarea ei, mi-a spus ca vrea sa scrie textele cantecelor, multe din piese fiind straine. N-am luat-o in serios, dar am inceput sa-i citesc cu atentie textele, observand atat stangacii, cat si idei poetice bune. Dupa o vreme, mi-a spus ca vrea sa si compuna. Nu m-a dezamagit niciodata. N-a facut nici concesii, nici cadouri pentru a fi distribuita in programe de divertisment, in teatru sau pentru a pleca in strainatate. A fost cinstita cu ea insasi", afirma Lazarov.

"Se spune ca amintirile sunt nestematele vietii, daca insa povestea noastra trece pragul prezentului dupa 40 de ani, cum o putem numi? O minune, desigur! Margareta noastra ne-a umplut inimile cu bucurie si mandrie, iar succesele ei au facut-o sa straluceasca peste timp", marturiseste Ileana Pop.


EXIGENTÃ…
"Niciodata nu mi s-a parut ca ar fi dificil de lucrat cu Margareta. Stia ce vrea, stia ce sa ceara. Exigenta cu ea, nu putea fi altfel cu ceilalti. Nu stiu sa fi intarziat vreodata. Venea cu ore inainte, ore pe care ni le acorda noua, intregii echipe!"
Ileana Pop


SINCERITATE
"Perfectionismul meu este ca o maladie. Cred ca intotdeauna se poate mai bine! Este chinuitor, dar m-am nascut cu acest «defect» de fabricatie! Nelinistea mea nu numai ca a fost inteleasa de arhitectii Ghitulescu, parintii mei spirituali, dar au trait-o alaturi de mine jumatate de secol"
Margareta Paslaru


Doar muzica... Diamant fermecat"Daca ai ghici/ De cate ori/ Te-am asteptat/ Si am oftat/Dac-ai ghici/ Cate scrisori/ Ti-am scris/ Dar m-am temut/ Si-apoi le-am rupt/ Dac-ai ghici// Atunci mi-ai crede/ M-ai intelege/ Si cine stie/ Poate-ntr-o zi/ Si tu m-ai iubi//." Ati ghicit? Este Melodia Anului 1994, scrisa si compusa de Margareta Paslaru. "Cine stie" la ce s-a gandit in anii in care a fost plecata? Piesele "Acasa mi-e gandul" si "Ce dor imi e sa fiu acasa iar" ne ofera raspunsul. "Timpul" a adus-o "La un pas de fericire". Ne-a dus "Romanta soarelui", "Doar muzica", "Harap-Alb", "Diamant fermecat" si a implorat toamna sa ne lase pomii verzi. Acestea sunt doar cateva dintre melodiile pe care le puteti gasi pe CD-ul de colectie al Margaretei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.