Indicii BVB au scazut cu peste 2 procente
Leul a ajuns la minimul-record din ultimul an
Cauzele deprecierilor sunt macroeconomice si conjuncturaleScaderile pronuntate continua la Bursa de Valori Bucuresti, cu deprecieri ale principalilor in
Indicii BVB au scazut cu peste 2 procente
Leul a ajuns la minimul-record din ultimul an
Cauzele deprecierilor sunt macroeconomice si conjuncturaleScaderile pronuntate continua la Bursa de Valori Bucuresti, cu deprecieri ale principalilor indici de peste 2 procente, cea mai pregnanta fiind pentru BET-FI, care a coborat cu 3,31%. Cauzele sunt aceleasi care au determinat trendul din ultimele luni, la care se adauga deprecierea leului fata de euro pana la minimele record ale ultimelor 12 luni. Problemele macroeconomice ale Romaniei au fost dublate de ingrijorarile de pe pietele externe, determinate de cresterea pretului petrolului pana foarte aproape de 100 de dolari pe baril si de scaderea monedei americane.
"Scaderile de pe bursa si ale monedei nationale sunt determinate in paralel de cauze ce tin de problemele macroeconomice interne si de evolutiile ingrijoratoare de pe pietele finaciare externe", explica analistul Iulian Panait, presedintele KTD Invest. "Din punctul meu de vedere, leul se devalorizeaza pentru ca trebuia sa o faca. Se observa iesiri importante de bani din tara, din toate ariile de activitate, inclusiv din bursa. O mare parte din banii fierbinti incep sa iasa. Eu totusi cred ca aceasta presiune asupra cursului leu-euro se va mai diminua pana la sfarsitul anului, desi bursa va avea foarte mult de suferit", ne-a explicat Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.BET-FI a fost cel mai afectat dintre indiciIndicele BET-FI a suferit cea mai mare depreciere, scaderile Societatilor de Investitii Financiare depasind 4,5 procente, pentru SIF2. SIF Oltenia si SIF Banat-Crisana au pierdut peste 3%, SIF Transilvania 2,9 procente, in timp ce SIF4 a avut cea mai mica depreciere, de 1,95%. Companiile petroliere s-au apreciat, Petrom a crescut cu aproape un procent, iar cresterea pentru Rompetrol Rafinare a depasit 2%, pe fondul unor schimburi pe piata Deal. Şi bancile au suferit scaderi, ce s-au situat in jurul pragului de 2%. Totusi, lichiditatea a fost destul de ridicata, ajutata si de schimburile realizate pe piata tranzactiilor speciale. Volumul total din sedinta de ieri a Bursei de Valori Bucuresti a fost de 83,01 milioane de lei, din care 71,4 milioane lei au fost doar pe piata reglementata.
"In sedinta de astazi s-a observat panica in randul investitorilor. Deprecierea majora a leului are o influenta destul de puternica, desi cred ca isi va reveni pana la sfarsitul anului. Este si o parte buna, aceea ca vanzatorii si-au gasit contrapartea la cumparare, la preturi mai mici. Eu cred ca nu va mai dura mult aceasta situatie si preturile actiunilor vor incepe sa creasca, pentru ca sunt mult subevaluate", a mentionat Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.Brokerii nu mai fac previziuniBrokerii ezita sa mai faca estimari pentru viitorul apropiat, pentru ca lucrurile au inceput sa fie imprevizibile si greu de anticipat.
"Este greu de precizat cum vor evolua lucrurile pana la sfarsitul acestui an, pentru ca totul este imprevizibil. Putem asista la continuari ale scaderilor sau putem vedea intoarceri de tendinta. Pe termen foarte scurt, preturile actiunilor de la BVB pot avea o volatilitate foarte mare", ne-a mai spus Iulian Panait.
Analistii financiari cred ca deprecierea este normala si face parte dintr-un proces firesc de corectie.
Moneda nationala continua deprecierea fata de cea europeana, cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei pentru miercuri a depasit nivelul de 3,5 lei/euro, pentru prima data in ultimul an.
"Deprecierea monedei nationale este in concordanta cu indicatorii fundamentali ai economiei", a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, citat de Mediafax.
"Scaderea este normala, intrucat moneda nationala se reintoarce de la nivelul nesustenabil atins in luna iulie. Ceea ce se intampla in acest moment face parte din procesul normal de corectie catre un nivel mai compatibil cu indicatorii fundamentali ai economiei Romaniei", a adaugat Croitoru.
Analistii considera ca deprecierea leului este datorata in principal temerilor privind previziunile pe termen lung pentru economia Romaniei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.