"Locuri rezervate pentru persoane cu handicap". Va pare cunoscut? Ei bine, anuntul cu pricina se afla in mai toate parcarile organizate. De cate ori ati vazut insa aceste locuri ocupate? Rareori. Ei bine, locurile sunt destinate acelor persoa
"Locuri rezervate pentru persoane cu handicap". Va pare cunoscut? Ei bine, anuntul cu pricina se afla in mai toate parcarile organizate. De cate ori ati vazut insa aceste locuri ocupate? Rareori. Ei bine, locurile sunt destinate acelor persoane cu handicap care detin o masina. Si mai putini. De ce? Fiindca doar cativa isi permit, fiindca societatea i-a condamnat la o viata de lipsuri si fiindca nici legislatia nu ii ajuta.

Virgil Petrache este victima perfecta a sistemului legislativ romanesc. Barbatul cu handicap de gradul I locomotor si-a cumparat acum sase luni o masina adaptata nevoilor sale, pe care insa nu o poate folosi.


MADE IN ROMANIA. Asta fiindca nu isi permite sa plateasca taxa de prima inmatriculare, in acest caz, in valoare de 6.500 lei, dupa cum el insusi ne-a explicat. Asa ca masina rugineste in fata casei, ratele curg, luna de luna, iar omul nostru se imbolnaveste de nervi. Pe masina a platit zece mii de euro, bani de care i-a imprumutat de la banca, iar dobanda este suportata de Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap (ANPH). Problema o reprezinta insa taxa de prima inmatriculare. Potrivit Legii 448/2006, persoanele cu handicap sunt scutite de la plata acestei taxe, cu conditia insa ca proprietarul masinii sa detina carnet de conducere. Virgil Petrache nu isi poate lua carnetul de sofer fiindca in Focsani nu exista masini de scoala pentru persoane cu nevoi speciale. Chiar daca barbatul s-ar duce sa faca scoala de soferi in alta parte, examentul ar trebui sa il sustina in orasul in care locuieste. Ceea ce nu se poate. Daca insa si-ar inregistra masina ar putea face scoala pe propriul autovehicul.


IGNORANTA. Omul are un dosar intreg cu documente. Degeaba insa. Legislatia romaneasca nu il scuteste de taxa de prima inmatriculare. De ce? Nu se stie prea bine. Nici cei de la Ministerul de Interne si nici cei de la Ministerul de Finante nu ne-au dat un raspuns clar. Care lege il obliga sa plateasca aceasta taxa de care este practic scutit? Dupa ce ieri a facut greva foamei in fata Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap, i s-a promis ca problema sa o sa isi gaseasca un raspuns. Ramane de vazut cand anume.


"Nu mai pot astepta! Nu mai pot! Sunt cinci luni de stres, cinci luni de amaraciune." A spus, cu naduf, Virgil Petrache, pe holurile ANPH.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.