Cu toate ca la Bucuresti presedintele de la Kiev, Viktor Iuscenko, sustinea contrariul, oficialii ucraineni afirma azi ca Ucraina va monta in Marea Neagra mai multe sonde de foraj, nu departe de Insula Serpilor, relateaza intr-o editie recenta public
Cu toate ca la Bucuresti presedintele de la Kiev, Viktor Iuscenko, sustinea contrariul, oficialii ucraineni afirma azi ca Ucraina va monta in Marea Neagra mai multe sonde de foraj, nu departe de Insula Serpilor, relateaza intr-o editie recenta publicatia electronica ucraineana Segodnia, conform Rompres. Zacamantul de gaze pe care ucrainenii doresc sa inceapa a-l exploata se afla la o distanta de doar 50 km est de Insula Serpilor, iar, pana la sfarsitul anului viitor, Kievul spera sa extraga un volum de cel putin un miliard de metri cubi de gaz natural. Pentru acest proiect ambitios, Guvernul ucrainean planuieste sa cheltuiasca in jur de 870 de milioane de grivne (117 milioane de euro).
Segodnia mai scrie ca extractia de gaze din perimetrul Insulei Serpilor a fost pana acum franata de "pretentiile teritoriale" avansate de Romania, care considera aceasta bucata de uscat nu o insula, ci o stanca, iar pe acest considerent doreste si delimitarea platoului continental, apreciind ca zacamintele de gaze de aici ii apartin. Daca sondele de foraj vor incepe sa functioneze intr-un viitor apropiat, o parte din profiturile obtinute din extractia de gaze va umple bugetul regiunii Odesa, conchide publicatia citata. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.