Un pas mic pentru om, un pas mare pentru Margareta Costea: Geoana vrea sa faca saltul de la „prostanac" in Kiseleff la numarul 2 in Palatul Victoria.

Lui Mircea Geoana i s-a facut rau saptamina trecuta, in toiul unei intilniri electorale, la Slatina. A fost dus la un cabinet medical si i s-a spus ca e surmenat. Grijile, deh! De sapte luni se chinuieste saracul Geoana sa inghesuie PSD prin usa (de altfel, larga) a Palatului Victoria si n-a reusit decit o relatie „nepotrivita" cu Tariceanu si ai lui. O relatie profitabila, ce-i drept, caci, in schimbul serviciilor parlamentare satisfacatoare oferite de social democrati, Geoana si citiva din grupul sau au gasit dimineata, pe perna, zeci de miliarde de lei de la buget, alocati cu dedicatie prin HG-uri de Tariceanu, plus contracte preferentiale de la ministerele liberale pentru firmele pesedistilor prieteni, plus vila de la RA-APPS ocupata abuziv de seful PSD cu ingaduinta amicilor de la PNL.

Adulterul politic cu Tariceanu nu-l mai satisface insa pe Mircea Geoana, care acum vrea o logodna si o nunta ca la carte. De duminica incolo i se joaca soarta in PSD si singura sansa de a scapa de „cutitele lungi" ale lui Iliescu, Nastase&Co. este sa le dea pesedistilor un ciolan mai mare de ros pina la alegerile din 2008. Ca de exemplu, ciolanul guvernarii.

Partidul nu mai are rabdare pina la alegeri, mai ales ca Geoana, in disperarea agatarii de scaunul din Kiseleff, i-a intaritat cu promisiuni de guvernare, momindu-si aliati cu virtuale portofolii si sefii banoase prin administratie.

El insusi s-a intaritat cu fantezia trecerii pe cartea de vizita a unei functii in Guvern. Dupa ce Basescu l-a umilit in fata colegilor de la PSD, la negocierile nocturne de acum o luna, spunindu-i verde in fata ca n-o sa-l desemneze niciodata ca premier, ginerele ambitioasei Margareta Costea s-a gindit ca a fi numarul 2 in Executiv nu-i chiar atit de rau.

Asa ca petitorul de serviciu al PSD, Viorel Hrebenciuc, trebuie sa smulga pina la Craciun de la Tariceanu vreo sase ministere pentru PSD si scaunul de viceprim-ministru pentru Mircea Geoana. Daca Hrebe nu-si face seful vicepremier, va avea alt sef.

Supravietuirea politica a lui Geoana sta in indolenta si sictirul lui Tariceanu, care sufera in mod evident de agresive dureri in cot cind e vorba de activitatea, rezultatele, succesul, imaginea si viitorul partidului si Guvernului pe care le conduce.